Search
Close this search box.

Prihaja ohladitev: vremenoslovci napovedujejo nevihte z dežjem, sodro in snegom, lahko tudi zagrmi

Ponoči bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno, drugod delno jasno. Jutri bo na zahodu sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno.

Nad Skandinavijo je obsežno ciklonsko območje, ki pa slabi. Nad jugozahodno Evropo je obsežnejšo območje visokega zračnega tlaka (anticiklon). Vremenske fronte se zadržujejo nad britanskim otočjem in severnim delom srednje Evrope. Nad severnim Atlantikom nastaja novo ciklonsko jedro, ki bo do ponedeljka, od zahoda doseglo britansko otočje in nato v nadaljevanju tedna potovalo v smeri Danske in južne Skandinavije ter vplivalo na vreme tudi na širšem območju srednje Evrope in Alp, napovedujejejo na Neurje.si in dodajajo, da bomo sredo deležni ohladitve, dežja, snega in tudi neviht.

Alpe bo v torek dosegla izrazita hladna fronta. V noči na sredo bo nad severno Italijo nastalo sekundarno ciklonsko območje, ki bo nekoliko upočasnilo prehod hladne fronte in poskrbelo za nekoliko večjo količino padavin nad regijo.

Naši kraji se nahajajo na severovzhodnem robu območja visokega zračnega pritiska. V višinah prevladuje severozahodni zračni tok, ki k nam prinaša zelo topel in dokaj vlažen zrak. Severovzhodno Slovenijo bo v ponedeljek zjutraj in dopoldan od severovzhoda dosegla oslabljena vremenska motnja, ki pa večjih posebnosti ne bo prinesla. Prehodno bo zapihal veter severnih smeri, nastane pa lahko kakšna ploha.

V noči na torek bomo padli pod vpliv jugozahodnega vetra, ki bo k nam, pred sredino izrazito hladno fronto, prinašal zelo topel in vlažen zrak. S približevanjem hladne fronte, ki bo Alpe dosegla v torek, bo nad severno Italijo, v noči na sredo, hitro nastalo ciklonsko območje.

V sredo dopoldan nas bo od severa dosegla izrazita hladna fronta z ohladitvijo in padavinami. Ciklon bo upočasnil prehod hladne fronte, zato pričakujemo nekoliko izdatnejšo količino padavin nad Slovenijo. Hladna fronta bo Slovenijo prešla do prvega dela noči na četrtek. Ciklonsko območje se bo južno od nas pomaknilo nad Balkan. 

V sredo bo oblačno s padavinami, lahko bo tudi zagrmelo. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo ponekod spustila do nižin. Na Primorskem bo zapihala burja. V četrtek bo sončno.

Prve padavine bodo, zaradi vlažnega jugozahodnega vetra, nad Slovenijo nastale v torek čez dan in popoldne. Na območju Dinarske pregrade in Julijskih Alp bo v torek popoldne že občasno rahlo deževalo. Meja sneženja bo visoko v gorah. Medtem bo na vzhodu Slovenije še večji del torka precej sonca. Dnevne temperature se bodo gibale med 14 in 17, lokalno na skrajnem vzhodu Slovenije tudi do 18 °C, v zahodni in severozahodni Sloveniji, kjer bo več oblačnosti, pa med 10 in 13 °C. 

V noči na sredo se bo povsod pooblačilo. V sredo zjutraj se bodo padavine ob prihodu hladne fronte od severa okrepile in tekom dopoldneva zajele vso Slovenijo. Zapihal bo veter severnih smeri. Od severovzhoda nas bo dosegla ohladitev. Meja sneženja se bo, glede na nedeljske izračune meteoroloških modelov, tekom dopoldneva spustila do okoli 400 m nadmorske višine, ponekod tudi do nižin. 

Zaradi oddaljenosti do situacije, se lahko podatki o meji sneženja še spreminjajo, zato bodo natančnejše informacije znane v torek. Nekateri izračuni numeričnih meteoroloških modelov kažejo na povsem zimsko sredo tudi po nižinah, spet drugi mejo sneženja postavljajo na okoli 600 m nadmorske višine. Vsekakor pa bo zelo zimsko v višje ležečih predelih Slovenije, nad okoli 800 m nadmorske višine, pojasnjujejo na Neurje.si.

Nad severnim Jadranom bo nastala tudi dovoljšnja zaloga potencialne konvektivne energije (CAPE), zaradi česar bodo ob prihodu hladne fronte, predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji možne tudi nevihte z nalivi in sodro. 

Jutranje temperature bodo v sredo med 3 in 8 °C, dopoldne pa se bo hitro hladilo. Čez dan in popoldne se bodo temperature gibale med 0 in 5 °C, na Primorskem okoli 10 °C.  

Padavine bodo predvidoma v sredo zvečer in v prvem delu noči na četrtek, od severa ponehale. 

Zaradi časovne oddaljenosti do vremenske situacije so še možne spremembe predvsem glede višine meje sneženja in količine padavin. Novo napoved bodo na speltni strani Neurje.si predvidoma izdali v torek popoldne.

Vir: Neurje.si, ARSO

Dogodki