Search
Close this search box.

Prihaja ohladitev in padavine z močnimi sunki vetra, ponekod bo tudi snežilo

Vzhodno Evropo bo v prihodnjih dneh preplavil hladen zrak. Temperature so te dni tudi tam precej nad dolgoletnim povprečjem, a se bo to v prihodnjih dneh spremenilo. Dolina mrzlega zraka, ki prihaja iz arktičnega kroga bo potovala v smeri Črnega morja in ohladila večji del vzhodne Evrope, vplivala pa bo tudi na večji del Balkana in vzhodni del srednje Evrope. Pričelo se bo s hladno fronto, ki bo jutri čez dan prešla tudi naše kraje, pišejo na spletnem poratlu Neurje.si.

Kjer tudi navajajo, da bo noč na torek minila mirno, brez posebnosti, v torek zjutraj pa se bo, pred prihodom hladne fronte, prehodno okrepil jugozahodnik. Dopoldne nas bo od severozahoda hitro dosegla hladna fronta in nas čez dan že prešla. Prehodno bodo del Slovenije od severa zajele padavine, ki pa jih ne bo veliko. Glede na trenutne izračune meteoroloških modelov bo največ padavin padlo na Koroškem in Štajerskem, vendar bo tudi tam količina padavin razmeroma majhna.

Do popoldneva bodo padavine že povsod ponehale, ponekod pa se bo oblačnost hitro trgala. Sneženja ni pričakovati. Ob prehodu fronte bo zapihal okrepljen veter severne ali severozahodne smeri. Sunki vetra lahko ponekod na izpostavljenih mestih dosežejo hitrost od 60 do 80 km/h, v višje ležečih krajih tudi do 100 km/h. Veter bo popoldne in zvečer prehodno oslabel.

Jutranje temperature bodo v torek med 3 in 8 °C, najvišje dnevne pa med 5 in 10, na Primorskem do okoli 14 °C. Veter bo v torek popoldne v nižjih plasteh prehodno oslabel in ponehal. 

V sredo se bo ponovno okrepil severni veter

V sredo dopoldne se bo povsod po Sloveniji okrepil severni veter. Veter lahko dopoldne in čez dan v sunkih ponekod doseže hitrosti med 70 in 90 km/h. Še bolj vetrovno bo v višje ležečih krajih, kjer lahko sunki glede na nedeljske izračune meteoroloških modelov ponekod presežejo hitrost 100 km/h. Ob Jadranu bo v prihodnjih dneh zapihala orkanska burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrosti tudi od 150 do 200 km/h.

Vzhodno od naših krajev bo potovala dolina hladnega zraka, ki bo prehodno vplivala na vreme pri nas. Od severa bo naše kraje v višinah prehodno zajel še nekoliko hladnejši zrak. Na višini, kjer zračni tlak znaša 850 hPa (pribl. višina Rogle (1500 m)) se bo ohladilo v bližino -10 °C. Po nižinah bo fenski efekt severnega vetra preprečeval občutnejšo ohladitev. Prevladovalo bo delno jasno vreme, občasno pa ponekod tudi spremenljivo oblačno. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije lahko v sredo čez dan in popoldne nastane kakšna kratkotrajna ploha, lahko tudi snežna.

Zaradi vetrovnega in zelo suhega ozračja bodo lahko, kljub razmeroma visokim temperaturam, plohe snežne tudi po nižinah. Jutranje temperature bodo med 2 in -2, v zatišnih legah do -5 °C, najvišje dnevne pa bodo med 6 in 9 °C, na Primorskem okoli 12 °C. 

V noči na četrtek bo veter slabel. V nadaljevanju tedna nas čaka precej sončno in suho, stabilno vreme. Jutranje temperature bodo malenkost pod lediščem, dnevne pa se bodo povzpele v bližino 10 °C. 

Besedilo: Neurje.si

Dogodki