Search
Close this search box.

Pridobitev evropskega digitalnega potrdila po novem mogoča tudi s hitrim testom

Od danes je na podlagi posodobljene različice aplikacije za izdajo potrdil evropsko digitalno potrdilo mogoče pridobiti tudi na podlagi pozitivnega rezultata hitrega antigenskega testa na koronavirusno okužbo, so sporočili z NIJZ. Do sedaj je potrdilo na podlagi tega namreč veljajo le v Sloveniji, ne pa tudi v drugih evropskih državah.

Slovenija je namreč 1. februarjem uvedla slovensko covidno potrdilo, za pridobitev katerega je bilo prebolevnost mogoče dokazati že s pozitivnim rezultatom hitrega antigenskega testa. To potrdilo se je sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar je veljalo samo v Sloveniji in se z njim ni dalo prehajati v druge države.

Z zadnjo, današnjo posodobitvijo aplikacije, pa bodo za izkazovanje potrjene okužbe za pridobitev evropskega potrdila poleg pozitivnega izvida PCR-testa upoštevani tudi pozitivni izvidi hitri testov, in sicer od vključno 30. januarja letos.

Poleg tega so za izdajo digitalnega covidnega potrdila o cepljenju dodali še možnost za cepljenje s cepivom proizvajalca Novavax, ki je nedavno prispelo v Slovenijo, so še zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Dogodki