Search
Close this search box.

Pričetek tedna deževen in vetroven

Danes popoldne bo dež od zahoda zajel vso Slovenijo. Vetrovno bo. Jutri bo spremenljivo s posameznimi plohami in nevihtami.
Fotografija je simbolična

Danes bo na vzhodu sprva še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Padavine se bodo sredi dneva na zahodu okrepile in se popoldne širile proti vzhodu. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodnik, po prehodu hladne fronte pa severozahodnik. Temperature bodo sredi dneva še od 10 do 20, na vzhodu do 25 °C, popoldne pa se bo od zahoda ohladilo.

Ponoči bo še nekaj padavin, ki pa bodo zjutraj in dopoldne ponehale.

Jutri bo sprva delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu. Čez dan bo spremenljivo oblačno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 6 do 10, v alpskih dolinah malo nad 0, najvišje dnevne od 13 do 17 °C.

Obeti

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, spet bo pihal jugozahodnik. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo.

V četrtek bo povečini sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo pretežno oblačno, padavine se bodo od zahoda krepile in popoldne širile proti vzhodu.

Jutri deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nekaj ploh in neviht.

Vremenska slika

Nad severnim delom srednje Evrope je obsežno ciklonsko območje. Hladna fronta se prek severne Italije bliža Sloveniji. Pred njo k nam z okrepljenim jugozahodnim vetrom priteka topel in postopno bolj vlažen zrak.

Biovreme

V ponedeljek bo vremenski vpliv na počutje zmerno obremenilen, obremenitev bo popustila v noči na torek. V torek bo vpliv vremena na počutje povečini ugoden.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah je breza v polnem cvetenju, obremenitve bodo v suhem in toplem vremenu visoke. Večje količine cvetnega prahu sprošča tudi soroden gaber. Znižanje obremenitve pričakujemo le v času intenzivnih padavin.

Obremenitev s cvetnim prahom velikega jesena bo srednje visoka in se bo zmanjševala, ponovno povišanje pričakujemo ob cvetenju malega jesena v drugi polovici aprila in v maju. Cvetijo vrbe in javorji, v neposredni bližini dreves bodo obremenitve povišane. V zraku bo prisoten cvetni prah topolov, cipresovk in tisovk ter posamezna zrna hrasta.

V Primorju poteka sezona gabra, obremenitve bodo v suhem vremenu visoke. Prisotna bodo zrna breze, povečanje obremenitve bo možno le ob prenosu cvetnega prahu s celine. Še vedno poteka sezona cipresovk, občasno bodo obremenitve do visoke. Obremenitev z jesenom bo nizka, prisoten bo cvetni prah vrbe, javorja, bora in krišine. Zabeležili smo prva zrna trav, platane in hrasta, obremenitev bo nizka.

Dobro je vedeti:

– Bodite pozorni na cvetni prah forzicije zaradi možnih navzkrižnih reakcij z oljkovkami.  Sorodne alergene imajo tudi španski bezeg, jasmin in kalina, ki še ne cvetijo.

– Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu bukovk (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve). Sezona bukovk je dolga, traja od januarja do sredine maja.

Vir: ARSO

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes popoldne bo dež od zahoda zajel vso Slovenijo. Vetrovno bo. Jutri bo spremenljivo s posameznimi plohami in nevihtami.