Pri sprehodih ob trimetrski razdalji po novem brez maske

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji dopisni seji zaradi naraščanja števila obolelih sprejema nove ukrepe. Kot je že znano bo jutri dalje veljala omejitev gibanja na občine, pri tem so določili 13 izjem. Novost je tudi, da pri sprehodih na zelenih površinah ne bo več potrebno nositi zaščitne maske, če je mogoče vzdrževati razdaljo treh metrov.

Vlada je sprejela, da lahko posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov.

Kot primer so navedli športno-rekreacijske dejavnosti individualnega značaja (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga) ali tiste, pri katerih ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje).

Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske, so še dodali.

Treningi in tekmovanja vrhunskih športnikov

Dovoljeni so treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, brez prisotnosti gledalcev, z omejitvami pa tudi rekreativnim. Novi odlok o omejitvi gibanja na območje občin, ki bo začel veljati v torek, omenja le športno rekreacijo in sprehode. Fitnes-centri morajo biti zaprti, prav tako so za rekreacijo zaprti bazeni.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je že v začetku prejšnjega tedna izpostavila, da je še naprej dovoljen tekmovalni vrhunski šport, treningi in tekme, a ne za vse registrirane športnike in ne na vseh ravneh tekmovalnih sistemov. To je potrdila tudi danes.

“Uspelo nam je ohraniti pomemben in vitalen del športa, izjemno uspešno vključen v mednarodni prostor. Vsi udeleženci tekmovanj pa morajo imeti s seboj potrdila z izpolnjenimi podatki, tako kot vsi zaposleni, ki prehajajo občinske meje. Vrhunski šport tako ostaja del življenja, kot je bilo določeno z odlokom prejšnji teden. Za zdaj lahko ugotavljamo, da klubi in zveze ravnajo odgovorno, je pa res, da prihaja še do okužb, ki se jih bi jih dalo z nekaj bolj doslednim izpolnjevanjem ukrepov NIJZ tudi zmanjšati in s tem ustvariti še bolj varno športno okolje,” je za STA povedal državni sekretar za šport Marjan Dolinšek.

Preberite še: Trinajst izjem za prehajanje med občinami, tudi dostop do trgovin in nujno vzdrževanje groba

VIR: gov.si, Ministrstvo za notranje zadeve, Vlada Republike Slovenije, STA

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije