Search
Close this search box.

Pri PGD Radlje ob Dravi zaživelo poklicno jedro, prvo takšno na Koroškem

Pri Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Radlje ob Dravi je s 1. januarjem začelo delovati poklicno jedro s tremi zaposlenimi. Povsem operativno bo poklicno jedro čez pol leta, ko bosta dva od treh zaposlenih zaključila šolanje. Delovanje poklicnega jedra financira Občina Radlje ob Dravi, del prihodkov bo poklicno jedro pridobilo na trgu.

Razlogov za ustanovitev poklicnega jedra je bilo več, osrednji pa je bil pomanjkanje razpoložljivih prostovoljnih operativnih gasilcev predvsem v dopoldanskem času. Pri PGD Radlje je zato po daljših pripravah, opravljeni interni analizi stanja in spisanem elaboratu o ustanovitvi poklicnega jedra, ki ga je občinski svet sprejel pred slabim letom dni, poklicno jedro zaživelo z letošnjim letom.

Za začetek so v poklicnem jedru trije zaposleni, od tega sta dva danes odšla na polletno šolanje na Ig za pridobitev poklica poklicni gasilec, tretji zaposleni pa bo delal kot serviser in vzdrževalec, opravljal bo tudi tekoča dela, vezana na dejavnost društva.

“To je velika pridobitev za društvo, delno pa tudi razbremenitev. Ko bodo vsi trije delovali kot jedro, bodo zagotovo prve izhodne intervencije pokrite s temi tremi gasilci,” je za STA danes ocenil predsednik PGD Radlje ob Dravi Primož Ternik. Hkrati bo poklicno jedro ponovno vzpostavilo oz. širilo nabor storitev pridobitne dejavnosti, s katerimi bo lahko del prihodkov pridobivalo na trgu.

Začetni stroški za vzpostavitev poklicnega jedra so bili v elaboratu ocenjeni na 105.000 evrov in bodo po Ternikovih besedah ostali v teh okvirih, zagotavlja pa jih občina. Kasneje bo letni strošek nižji od tega zneska, saj ne bo zajemal potrebnega začetnega šolanja in nakupa dela opreme.

To je na Koroškem prvo poklicno jedro, ki je ustanovljeno pri prostovoljnem gasilskem društvu. V regiji poklicna gasilska enota sicer deluje tudi na Ravnah na Koroškem, tam pa kot samostojna organizacijska oblika, in sicer kot Koroški gasilski zavod.

Dobrodošlico poklicnemu jedru gasilcev v Radljah je danes na družbenem omrežju izrekel župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik. Spomnil je, da so občani vrednoto varnost postavili na prvo mesto, ko so odgovarjali na vprašanje, v kakšni občini bi si želeli živeti.

“Že do sedaj so gasilci v naši občini gradili med nami občutek varnosti (pred nesrečami), od danes naprej pa občutek varnosti, kar se gasilcev tiče, postavljamo na nivo, ki ga pri nas do sedaj nismo poznali, je zapisal župan in ob tem poudaril tudi skoraj 150-letno tradicijo gasilstva v Radljah.

Omenjena analiza stanja, ki so jo opravili pri PGD Radlje ob Dravi, je med drugim pokazala, da je predvsem v dopoldanskem času od 40 operativnih gasilcev, ki lahko sodelujejo na različnih intervencijah, le 12 takšnih, ki so zaposleni v podjetjih na območju Radelj ob Dravi. Od teh pa lahko le trije ob pozivu v dopoldanskem času zapustijo delovna mesta.

Analiza je pokazala še, da nekaj operativnih gasilcev dela čez mejo v Avstriji ter da ima kar nekaj gasilcev registrirane popoldanske dejavnosti. Vse to vpliva na njihovo razpoložljivost. Ker je ta manjša, je PGD v preteklosti opustil tudi nekatere pridobitne dejavnosti, ki jih sicer lahko opravlja.

Vir: STA

Dogodki

Pri Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Radlje ob Dravi je s 1. januarjem začelo delovati poklicno jedro s tremi zaposlenimi. Povsem operativno bo poklicno jedro čez pol leta, ko bosta dva od treh zaposlenih zaključila šolanje. Delovanje poklicnega jedra financira Občina Radlje ob Dravi, del prihodkov bo poklicno jedro pridobilo na trgu.