Pri obravnavi problematik s področja zdravja na Koroškem poudarili pomen sodelovanja

Na različne problematike s področju zdravja na Koroškem je potrebno gledati celostno, izpostaviti in povezati je potrebno primere dobrih praks, saj zgledi vlečejo, več sodelovanja in partnerstev pa lahko prinese tudi več pozitivnih učinkov, so med drugim izpostavili govorniki na spletni konferenci koroških nevladnih organizacij.

Da dobri zgledi vlečejo, je med drugim pokazal projekt Zdrava Črna, v okviru katerega so povezali različne partnerje, aktivnosti in strategije, ki jih imajo v občini Črna na Koroškem in ki jim sledijo. Ob tem so na več lokacij umestili dodatno športno infrastrukturo, kot so fitnes naprave za vadbo na prostem, nekaj objektov in igrišč pa so obnovili.

“Naši občani imajo res možnost in priložnost, da živijo zdravo, da se gibajo, s skupnimi aktivnostmi pa jih še dodatno vabimo k temu,” je med drugim dejala Irena Nagernik z Občine Črna na Koroškem. Kot ugotavljajo na občini, se je od leta 2017 življenje v Črni precej spremenilo, ljudje so se dnevno začeli ukvarjati s športom, tudi na fitnes naprave na prostem so sprva gledali z dvomi, nato pa se opogumili in jih začeli uporabljati.

Da je rekreacija v zadnjih desetih, 15 letih doživela izjemen razcvet, opaža tudi profesor športne vzgoje na Gimnaziji Ravne na Koroškem Robi Brezovnik. V razpravi se je med drugim zavzel za več ur športne vzgoje v šolah in uvedbo športnega pedagoga že v prvo triado osnovne šole, poudaril je pomen redne vadbe v vseh starostnih obdobjih in pomen sodelovanja različnih organizacij. Oseba več na športnem terenu pomeni osebo manj v zdravstveni obravnavi oz. vsaj kasnejšo zdravstveno obravnavo, je med drugim dejal Brezovnik.

Epidemija covida-19 je zmanjšala preventivne aktivnosti, je opozorila predstojnica ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Neda Hudopisk, ki pa hkrati ugotavlja, da veliko ljudi za vrsto aktivnosti, ki obstajajo, ne ve. Zato sta pomembna promocija in sodelovanje. Zavzela se je za to, da bi pri preventivnih aktivnosti, ki potekajo, uspeli vzpostaviti sodelovanja kadra, ki bi skrbel za to, da se aktivnosti stalno nadaljujejo, da bi torej bila vzpostavljena kontinuiteta.

Na področje zdravja je treba gledati celostno, tudi z vidika podpornih aktivnosti, kot so šport in rekreacija, pri vsem skupaj pa ima najpomembnejšo vlogo vzgoja, pa je poudaril moderator spletnega pogovora z naslovom Skupnostni in celovit pristop k reševanju problematik na področju zdravja v regiji, analitik pri Koroškem regionalnem stičišču nevladnih organizacij Korociv Jure Lesjak.

Lesjak meni, da lahko imajo nevladne organizacije pri vzpostavljanju partnerstev za različne aktivnosti pomembno vlogo, a se nanje velikokrat pozablja, včasih pa so te tudi preslabo odzivne.