Search
Close this search box.

Pri Hudopisku obeležili spomin na začetek 2. svetovne vojne na slovenskih tleh

6. aprila 1941 se je z napadom na Jugoslavijo začela druga svetovna vojna na slovenskih tleh. Dogodki tistega dne so sprožili močan odpor Slovencev, ki so v naslednjih štirih letih pokazali izrazito zavednost, pokončnost in borbenost, s katero so branili domovino pred okupatorjem. V Dravogradu so minuli petek obeležili obletnico tega dogodka s slovesnostjo pri spomeniku pri Hudopisku.

Napad na Jugoslavijo se je začel v noči iz 5. na 6. april 1941. Že takrat so nemške enote prestopile meje pri Dravogradu. Minerske enote jugoslovanske vojske so naslednjo noč razstrelile mostove čez Dravo in Mežo, graničarji, orožniki in rezervisti pa so zasedli položaje v predvojno zgrajenih bunkerjih na desni strani Drave. Siloviti spopadi so potekali do 9. aprila, ko so se branilci ob večjem številu mrtvih in ranjenih ter tudi zaradi pomanjkanja streliva morali umakniti. Jugoslovanska vojska je razpadla, kmalu zatem pa so se ljudje sami organizirali v partizansko vojsko, ki je po dolgotrajnih bojih in hudih izgubah naposled štiri leta kasneje premagala okupatorja.

Na spominski svečanosti je bil slavnostni govornik predsednik Območnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Dravograd Vinko Krajnc, ki je orisal takratne dogodke. Spomnil je, da je imel narodnoosvobodilni boj močno podporo ljudstva, brez katere ne bi bil tako uspešen. Pozval je k ohranjanju spomina na takratne dogodke in opozoril, da danes vse prepogosto prihaja do potvarjanja zgodovinskih dejstev. Prav tako je spomnil, da so imeli branitelji domovine prave vrednote in da so v boju za svobodo žrtvovali prav vse, kar jih je naposled tudi privedlo do zmage.

Kulturni program so popestrili praporščaki, godba na pihala Trbonje, pevski zbor Čaki iz Šentjanža in otroci OŠ Neznanih talcev Dravograd. S polaganjem venca k spomeniku pa se je padlim braniteljem poklonila delegacija z županjo občine Dravograd Marijano Cigala.