Previdno: Stik z močeradom je lahko za psa usoden

močerad1

V deževnih pomladnih dneh lahko na sprehodih srečamo močerade, ki so za človeka povsem nenevarni, za psa pa pogosto usodni.

Močeradi so prekriti s strupeno sluzjo, s katero se branijo pred plenilci kot so ježi, lisice in ptice plenilke. Strup sicer pršijo le takrat, ko se počutijo ogrožene. Psi po večini previdni do močeradov, saj jih svarilne barve opozarjajo na nevarnost. Kljub temu pa verjetnosti, da vanj ne bo ugriznil, zaradi prevelike radovednosti naših štirinožnih prijateljev, ne moremo zanesljivo izključiti, zato je potrebno, da smo pazljivi.

Močeradov strup je lahko za psa usoden:

V veterinarskih ambulantah vsako leto oskrbijo veliko število psov, ki so zastrupljeni zaradi ugriza v močerada. Ker je močeradov strup za štirinožce pogosto usoden, morajo biti skrbniki psov še posebej pozorni, saj jih je prav v deževnem času še posebej veliko. Posledice ugriza v močerada so zelo resne in hude. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, ki pa je žal pogosto tudi neuspešna. Če posumite, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma sperite gobec z vodo in ga takoj odpeljite k veterinarju.

Pes se z močeradovim strupom zastrupi, če vanj ugrizne. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča posebno strupeno snov, ki se skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline, včasih tudi s hudimi krči, pri čemer lahko pes zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Smrt lahko nastopi tudi že v eni sami uri.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije