Previdno. Na plano so spet prišli za psa izredno nevarni močeradi

V deževnih pomladnih dneh se lahko na sprehodih srečamo z močeradi, ki so za ljudi povsem nenevarni, za psa pa pogosto usodni. Strup sicer pršijo le takrat, ko se počutijo ogrožene, psi pa so do njih po večini previdni, saj jih svarilne barve opozarjajo na nevarnost. Previdnost pa vseeno ni odveč.

Močeradi so prekriti s strupeno sluzjo, s katero se branijo pred plenilci kot so ježi, lisice in ptice plenilke. Te živali strup sicer pršijo zgolj takrat, ko se počutijo ogrožene. 

Vsako leto v veterinarskih ambulantah oskrbijo veliko število psov, ki so zastrupljeni zaradi ugriza v močerada, ker pa je močeradov strup za pse pogosto usoden, velja posebno opozorilo, da so lastniki nanje posebej pozorni, saj jih je prav v deževnem času še posebej veliko.

Pes se z močeradovim strupom zastrupi, če vanj ugrizne. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča posebno strupeno snov, ki se skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline, včasih tudi s hudimi krči, pri čemer lahko pes zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Smrt lahko nastopi tudi že v eni sami uri.

Posledice ugriza v močerada so zelo resne in zelo hude. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, ki pa je velikokrat neuspešna. V primeru, ko posumite, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma sperite gobec z vodo in takoj obiščite veterinarja.

VIR: Pes moj prijatelj