Search
Close this search box.

Prevaljski Lek odprl svoja vrata obiskovalcem

Minuli petek je družba Lek na Prevaljah pripravila dan odprtih vrat. Več kot 150 obiskovalcev si je ob strokovnem vodstvu Lekovih zaposlenih pobliže ogledalo med drugim proizvodnjo in organiziranost dela.

Zlatko Ajd, direktor Antiinfektivov Prevalje, in Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja, sta obiskovalcem predstavila razvoj lokacije, ki je posebej intenziven v zadnjem času, in najnovejšo naložbo za gradnjo nove tovarne. Stala bo v neposredni bližini sedanjih zmogljivosti in bo Lekovo prevaljsko lokacijo pomembno zaznamovala v prihodnjih letih. Slavnostna položitev temeljnega kamna bo v torek, 11. aprila 2017. Obiskovalci so se seznanili tudi z novimi zaposlitvenimi možnostmi in s karierno potjo, ki jo je predstavila dr. Maja Sušec, vodja tamkajšnjega analitičnega laboratorija za kontrolo kakovosti.

V Leku na Prevaljah izdelujejo končni farmacevtski izdelek. Širokospektralni antibiotik, ki sodi med najpomembnejše Sandozove izdelke, se prodaja na več kot 60 najzahtevnejših trgih po svetu. Povpraševanje po njem je veliko, zato se obseg njegove proizvodnje stalno povečuje in dosega v povprečju več kot desetodstotno letno rast.

Lekova lokacija Prevalje se je razvila v enega ključnih gospodarskih subjektov na Koroškem in pridobila položaj stabilnega zaposlovalca, enega najpomembnejših v regiji. V zadnjih štirih letih se je število zaposlenih povečala za 40%. Več kot 95% zaposlenih prihaja iz občin Mežiške in Dravske doline, več kot polovica je žensk. Trenutno je več kot 240 zaposlenih, obseg zaposlovanja pa bodo še naprej širili.

Lekova prevaljska lokacija je že več kot štiri desetletja dejavno vključena v življenje lokalne skupnosti. Lek je v zadnjih letih pomagal društvom in ustanovam PGD Prevalje, Gorski reševalni službi – Postaji Prevalje, Območnemu odboru Rdečega križa in Domu starejših občanov Prevalje, Odbojkarskemu klubu Prevalje, Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje, Osnovni šoli Podgorje, Plavalnemu klubu Fužinar, Koroškemu zavodu za kulturo in Društvu upokojencev Prevalje. Skupaj z Gorsko reševalno zvezo Slovenije so na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje pripravili delavnice Otroci se učijo pomagati, v vrtec na Prevaljah so pripeljali Tačke pomagačke, na Jesenskih dnevih so izvedli pohod s Petro Majdič, s podporo Rdečih noskov pa omogočili predstavo Pester orkester v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem.

S prostovoljnim delom in z darovanjem krvi že več kot desetletje pomagajo v domačem okolju, v Domu starejših na Fari, v centru Altra in drugje. Za lokalno skupnost že vrsto let pripravljajo dneve odprtih vrat.

Lek na Prevaljah uresničuje načelo odgovorne poslovne prakse. Dosledno upošteva zahteve zdravstvene, varnostne in okoljske zakonodaje ter enotne Novartisove standarde, ki so ponekod strožji od zakonodaje. Obiskovalci so se seznanili s celovitim in z naprednim sistemom ravnanja z okoljem na lokaciji, ki je že usklajen tudi s standardom ISO 14001:2015. Lek je prva in edina farmacevtska družba v Sloveniji, ki je vključena v EMAS, shemo EU za odgovorno upravljanje vplivov na okolje, enota Antiinfektivi Prevalje pa edina med gospodarskimi lokacijami na Koroškem.

FOTO: LEK, D.D.

Dogodki