Search
Close this search box.

Prevaljčan Rafael Škufca z družino se je znašel v težki situaciji. Pomagate mu lahko tudi vi

Reka Meža je družini Škufca s Prevalj odnesla trdo delo treh generacij, ki so ga gradile več kot 4 desetletja. Kruta narava je uničila praktično vse. A trdno so prepričani, da bodo iz tega stopili še močnejši, rane bodo ostale za vselej. Graditi novo upanje jim lahko pomagamo vsi, saj dobro se z dobri vrača.

Štirideset in več letna tradicija gostilne Škufca je privabljala staro in mlado iz vseh koncev. Nato se je zgodil 4. avgust 2023, ki je prinesel silovite poplave in uničil plod trdega dela skozi leta. Vsi družinski člani so ostali brez kruha. Ujma je skoraj čez noč, odnesla vse kar so tri generacije, ustvarjale s trdim delom kar 4 desetletja. Reka Meža je tokrat pokazala najslabšo verzijo sebe in odnesla bogato družinsko tradicijo z okusom po odličnih pizzah, tortah in mnogih drugih dobrotah.

Gospod Rafael Škufca nam je v pogovoru danes povedal: “Naša gostilna je bila v tej ujmi verjetno najbolj “udarjena” v celi Sloveniji … Obračalo je šanke, hladilnike, vode je bilo povsod 3 metre, strašno. Ni bilo lahko niti v času korone, pa cesta skozi Prevalje se je dolgo delala, že zaradi tega niso bili rožnati časi, v juniju in juliju lani smo se ravno začeli malo pobirati in nato se je zgodilo najhujše.”

Gostinska dejavnost se v tej gostilni opravlja že od leta 1824 in tako predstavlja eno najstarejših gostiln v Sloveniji. Rafael Škufca je človek, ki je vedno pomagal drugim, sedaj pa se je znašel v stiski in on potrebuje našo pomoč. Ocenjena škoda na samem objektu znaša 255.000 evrov, skupaj s škodo na strojih in opremi pa znaša 455.000 evrov. Dih jemajoče številke, ki človeka pahnejo v obup, ampak v slogi je moč in zagotovo lahko pomagamo tako ali drugače.

Gospod Rafael Škufca pove tudi, da je neizmerno hvaležen vsem, ki so jim v najtežjih trenutkih priskočili na pomoč in jim pomagajo še danes: Rdečemu križu, pa Karitasu, tudi Občini Prevalje … Prav posebej pa vsem prostovoljcem, pa številnim Prevaljčanom in vsem ljudem odprtega srca. Še najslabši odziv je od države, tam se vse odvija zelo počasi. Trenutno je cela družina Škufca na Zavodu RS za zaposlovanje.

Zelo je hvaležen Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije, ki se je nanj obrnila s pobudo po humanitarni akciji, ki jo je z veseljem sprejel. Predsednik OZS Blaž Cvar ga je osebno kontaktiral in dogovorila sta se. Škufca doda: “Neizmerno sem hvaležen Blažu Cvaru, ki je zelo srčen in izjemen človek. Z eno besedo – človek na mestu.”

Območno obrtno-podjetniška zbornica Ravne na Koroškem in Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS sta pričeli z zbiranjem humanitarne pomoči. K tej lepi gesti so priskočili na proti tudi člani upravnega odbora sekcije ter izkazali svojo srčno naravo, na zadnji seji je tako vsak član prispeval 100 evrov za pomoč njihovemu kolegu Škufci.

Škufca še enkrat ponovi, da je neizmerno hvaležen vsem ustanovam, prijateljem, Prevaljčanom in dobril ljudem, ki so jim pomagali tako ali drugače, tudi, če le z moralno podporo in toplo besedo, saj je tudi ta bila še kako dobrodošla.

Srce parajoča zgodba, na katero nikoli ne moreš biti pripravljen. Pol leta po poplavi se družina sicer pobira, strašna zgodba ostaja in pušča mnoge brazgotine. Številni dobri ljudje in organizacije so jim priskočile na pomoč, a vseeno škoda je enormno velika. Vsak drobec šteje, a pot do sanacije bo dolga in naporna. Rane v srcu družine, pa ne bo nikoli mogle biti izbrisane in nikoli ne bodo povsem zacelile.

Lahko jim pomagate tudi vi. Pridružite se humanitarni akciji 10 malic za Škufco in prispevajte sredstva v vrednosti 10 malic na račun Ustanove za humanitarno pomoč obrtnikov. Za nakazilo lahko uporabite tudi QR kodo.

Podatki za nakazilo: Ustanova za humanitarno pomoč obrtnikom, Celovška cesta 71, 1000 Ljubljana, Poslovni račun pri NLB d.d. št.: SI56 0201 3025 7684 878, BIC banke: LJBASI2X, Namen: Pomagajmo Škufci, Koda namena: CHAR, Sklic: 00 10-1073

Skupaj smo najmočnejši in le skupaj lahko delamo velike korake. Srčnost in skrb za sočloveka pa delata čudeže. Srečno želimo družini Škufca tudi iz našega uredništva!

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
urkel
urkel
2 mesecev nazaj

Denarja se je ogromno zbralo in še ne vem koliko milionov se je dobilo za naravne katastrofe. Ampak so 5 milio raje porabili za nakup tiste stare stavbe,namesto da bi pomagali ljudim,za kar je bil ta denar tudi namenjen. Sramota

Reka Meža je družini Škufca s Prevalj odnesla trdo delo treh generacij, ki so ga gradile več kot 4 desetletja. Kruta narava je uničila praktično vse. A trdno so prepričani, da bodo iz tega stopili še močnejši, rane bodo ostale za vselej. Graditi novo upanje jim lahko pomagamo vsi, saj dobro se z dobri vrača.