Search
Close this search box.

VIDEO: Pretok Drave velik, sodeč po napovedih se bodo padavine umirile

Pretok Drave je po poročanju Dravskih elektrarn kar močan. Zvečer se bo ponekod prehodno delno zjasnilo. Jutri bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami.

Reke v večjem delu države imajo veliko vodnatost, posamezne reke v severozahodni in osrednji Sloveniji pa so srednje vodnate. Večina rek počasi upada, naraščajo pa kraška Ljubljanica, Krka, reke na severovzhodu ter Kolpa in Sava v spodnjem toku. Vipava, Drava in Mura se razlivajo na izpostavljenih mestih, so sporočili iz agencije za okolje (Arso).

Danes popoldne in v noči na sredo bodo manjše reke upadale, zvečer bo začela upadati tudi Vipava. Vodnatost večjih rek se bo še počasi povečevala. Hidrologi napovedujejo, da bo v sredo čez dan vodnatost večine rek ustaljena, Drava in Mura pa se bosta še razlivali ob strugi. V četrtek se bo vodnatost rek ponovno nekoliko povečala.

Zaradi jutranjega močnega deževja z vetrom so danes zabeležili 24 dogodkov, med drugim se je zaradi namočenega terena sprožil zemeljski plaz, ki je v naselju Spodnja Rečica v občini Laško zasul stanovanjski objekt ter drugi podori zemljin in kamnin, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Močan veter je podiral drevesa in na enem stanovanjskem objektu odkril streho.

Meteorne vode so zalivale stanovanjske in druge objekte. Posredovalo je 18 gasilskih enot, od tega štiri poklicne ter druge službe, ki so črpale meteorno vodo, odstranjevale podrto drevje, s protipoplavnimi vrečami zaščitile objekte, odstranjevale nanose zemljine, prekrile plaz in odkrito streho, so še sporočili.

Po besedah dežurnega meteorologa Braneta Gregorčiča smo trenutno še vedno v fazi nestanovitnega vremena, ki se bo nadaljevala še do vključno četrtka. Krajevne padavine pričakujejo še v sredo in v četrtek, od petka naprej pa se bo pa vreme ustalilo in postopno bo tudi iz dneva v dan topleje. V sredo in četrtek sicer pričakujejo manjše količine padavin.

“V minulih 24 urah je največ padavin padlo predvsem na območju Krasa in Vipavske doline, kjer so količine presegle 100 litrov na kvadratni meter, drugod pa je večinoma padlo od 30 do 80 litrov na kvadratni meter padavin,” je za STA pojasnil Gregorčič. Dodal je, da padavine počasi slabijo.

Po podatkih Arsa je na postaji Godnje na Krasu okoli 7. ure v pol ure padlo 22,5 litrov na kvadratni meter padavin.

Zvečer se bo ponekod prehodno delno zjasnilo. Ponoči bo na zahodu Slovenije znova pričelo deževati. Dež se bo proti jutru razširil nad večji del države.

Jutri bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in ob morju tudi posameznimi nevihtami. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 °C.

Obeti:

V četrtek bo še nestanovitno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte.

V petek bo po svežem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno in spet topleje.

V soboto bo večinoma sončno, več oblačnosti bo hribovitem svetu zahodne Slovenije.

Vremenska slika:

Nad severnim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje. Od severovzhoda priteka v spodnjih plasteh ozračja k nam vlažen in nekoliko hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine:

Prevladovalo bo nestanovitno vreme z občasnimi padavinami, predvsem v bližini morja tudi nevihtami.

Vir: ARSO, STA in DEM

Dogodki

Pretok Drave je po poročanju Dravskih elektrarn kar močan. Zvečer se bo ponekod prehodno delno zjasnilo. Jutri bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami.