Search
Close this search box.

Preteklo nedeljo se je odvil finale že 42. Zlate harmonike Ljubečne. Uspešno nastopili tudi Korošci

Zlata harmonika Ljubečne velja za najprestižnejšo revijalno harmonikarsko prireditev pri nas. Tukaj so svojo glasbeno pot začela številna znana imena. Letošnji absolutni zmagovalec je postal Ambrož Goličnik.

V nedeljo, 17.septembra 2023, se je v Ljubečni odvila že 42. Zlata harmonika Ljubečne 2023. Na tekmovanju so sodelovali tekmovalke in tekmovalci, kateri so se na predtekmovanjih na Hajdini, Škocjanu na Dolenjskem in v Topolšici kvalificirali v veliki finale. Letos je tekmovalo rekordno število tekmovalcev, saj se jih je v finale uvrstilo kar 45.

Tekmovali so v devetih starostnih kategorijah pred dvema komisijama katero so sestavljali: Miro Klinc, Viki Ašič ml., Toni Sotošek, Peter Fink, Franci Rajgl in Žan Bregar, povedali so, da so imeli zelo težko delo. Po oddanih ocenah komisij so bili znani zmagovalci skupin.

Med veterani je zmagal Peter Postružin in prejel naziv Naj Godec, med juniorji je najvišje ocene prejel Anže Kmetič, katerega so nagradili tudi z nazivom NAJ JUNIOR. Plakete omenjenima skupinama sta podelila častna nagrajenca letošnje Zlate harmonike Ljubečne Miro Klinc kot prvi zmagovalec ZHL in Viki Ašič ml., ki je zmagal leta 1983. Bila sta počaščena in zelo vesela nazivov. Sledila je podelitev plaket prvi kategoriji katero je z največ točkami osvojil Taj Brečko, drugo Zala Praper Šipek, tretjo Lukas Gumilar, četrto Lara Lorger Čater, peto Ambrož Goličnik, šesto Žan Vidmar in sedmo Jurij Kink.

Plaketo Avgusta Stanka prejme tekmovalec, ki najbolje odigra ljudsko skladbo. Letos si jo je priigral Ambrož Goličnik. Podelil mu jo je vidno ganjen oče Robert Goličnik, kateri skupaj z Miho Železnikom in ekipo zadnji dve leti vodi ZH Ljubečne. Sledila je podelitev glavne nagrade absolutnega zmagovalca.

Voditeljica Anja Vajde je stopnjevala vzdušje, saj je v nevednosti vseh šele tik pred razglasitvijo s strani komisije prejela, da si naziv najboljšega letos zasluži Ambrož Goličnik.

Pokal je absolutnemu zmagovalcu podelil prvi zmagovalec ZH Ljubečne Miro Klinc, prejel pa je tudi nagrade sponzorjev podjetij Mik, d.o.o., Munda in Alpeks.

Robert Goličnik je po dogodku povedal: “Neizmerno srečen in vesel sem, da se je dolgoletni trud poplačal. Ambrož je zelo intenzivno pripravljal na to tekmovanje. Je v odlični formi na igranju harmonike in vesela sva, da sva prva oče in sin, katera sva osvojila ta laskavi naziv ABSOLUTNEGA ZMAGOVALCA ZLATE HARMONIKE LJUBEČNE. Ambrož je zelo priden dijak Gimnazije center Celje – smer predšolska, si pa želi po mojih stopinjah in že kdaj stopi na oder skupaj z mano, bratom Aljažem, svakinjo Laro ter prijateljema Nacetom in Rokom iz ansambla Šepet.”

Zlata harmonika Ljubečne velja za najprestižnejšo revijalno prireditev najboljših harmonikarjev pri nas. Veliko zvenečih harmonikarskih imen je prav tu uspešno nastopilo v preteklosti in poneslo glas širše po naši lepi deželi Sloveniji in izven njenih meja. Saj Ljubečna je večna! Se vidimo prihodnje leto!

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Denis Sovič
Denis Sovič
7 mesecev nazaj

Članek je sicer korektno napisan ampak, če že v naslovu omenjate, da so na tekmovanju uspešno nastopili Korošci, bi jih lahko tudi poimensko omenili tako kot tudi njihove dosežke. Glede na to koliko truda je potrebno, da se uvrstiš v finale, si to vsekakor zaslužijo. Upam, da veste kateri Korošci so sploh nastopili.

Janez
Janez
7 mesecev nazaj

Manjkalo je zelo veliko dobrih harmonikašev.

Last edited 7 mesecev nazaj by Janez

Dogodki

Zlata harmonika Ljubečne velja za najprestižnejšo revijalno harmonikarsko prireditev pri nas. Tukaj so svojo glasbeno pot začela številna znana imena. Letošnji absolutni zmagovalec je postal Ambrož Goličnik.