Search
Close this search box.

Preplešite jesen z društvom SwinGradec

V Slovenj Gradcu od pomladi aktivno deluje kulturno društvo SwinGradec, ki danes pripravlja prvi plesni večer v Mestni kavarni Ars Cafe.

Peščica ljubiteljev swing glasbe in plesa se je na pobudo Mateje Šavc in prijateljev združila v skupino, ki pridno in vztrajno ter skromno dela v smeri, da se bo swing prijel tudi na Koroškem. Poleti so pripravili svoj glavni dogodek leta “SwinGradec 2019”, plesno in glasbeno obarvan dan, katerega so obiskali ljubitelji swinga iz večih slovenskih mest in nekaj tudi iz tujine. Dogodek naj bi se prvotno odvil v atriju graščine Rotenturn, ker pa je vreme malo ponagajalo, so se zatekli k rezervnemu načrtu in dogodek preselili v dvorano Kulturnega doma v Starem trgu. Kljub temu, da se je dogodek odvil pod streho in ne pod zvezdnatim nebom, so za program prejeli prijetne, pozitivne komentarje. Izvedena je bila tudi brezplačna delavnica, kjer so vsi obiskovalci lahko spoznali osnovne korake in se navdušili za ples.

Plesno in glasbeno obarvan dan Swingradec 2019.
FOTO: Ivana’s pics

Ker pa so v društvu ves čas obljubljali, da boste lahko v njihovi družbi preplesali jesen, so pripravili “začetni tečaj swinga”, ki je pravzaprav že pred vrati. Ves oktober so vabili potencialne kandidate na “spoznavanke”. Pod tem izvirnim imenom se skrivajo prisrčna informativna spoznavna srečanja, ki so se odvijala v času vaj trenutne zasedbe plesalk in plesalcev. K prijavam je že pristopilo kar nekaj kandidatov, ki očitno potrebujejo nekaj svežine v svojem prostem času.

V družbi društva SwinGradec boste lahko preplesali jesen.
FOTO: Ivana’s pics

Predsednica Mateja vedno rada pove: “Vsem, ki nas povprašajo o swingu in samem plesu, povemo, da je to naš čas sproščenega druženja in razvijanja plesa. Med nami so poročeni, mladi, nekoliko starejši, samski, bistvo vsega pa je, da opogumimo vse kandidate, ki jih mika ples, da dovolijo, da jih le-ta prevzame. Kot je nas. Hitro bojo spoznali, da preprostost in igrivost, ki jo Lindy hop, ples ki se ga bomo učili, prinaša prijetno sprostitev, pravšnjo mero telesne aktivnosti in predvsem druženje.”

Že danes, po prvi vaji tečaja pripravljajo plesni večer v ARS CAFE mestni kavarni, kamor vabijo začetnike in druge plesalce iz Slovenije. Do sedaj so skoraj vedno napolnili prostor, ki s svojim ambientom preprosto paše skupaj s swingom. Da pa bodo še začinili paket začetnega tečaja, bodo kot uverturo v plesni večer, pripravili kratko predstavitev o začetkih swing glasbe in plesa.

Danes pripravljajo plesni večer v Ars Cafe mestni kavarni.
FOTO: Jerneja Golob

Na tečaj so povabili gostujoča učitelja iz društva The SwingBrats, ki deluje v Mariboru in tudi širše. Luka Ravnjak in Tina Maroh sta se predstavila že na “SwinGradcu 2019”, kjer sta navdušila prisotne in kar hitro so sprejeli odločitev, da bosta tudi za ta jesenski program pravšnja sodelavca in soustvarjalca swing scene na Koroškem.

Več o dogodkih, ki jih pripravlja društvo si poglejte na njihovi Facebook strani SwinGradec.