Search
Close this search box.

Prenehanje delovanja kriznega štaba, znana prva ocena stanja po ukrepih. Kaj sledi?

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Vlada je na torkovi večerni seji obravnavala prvo celovito oceno stanja po izvedenih ukrepih za upočasnitev in zajezitev epidemije covid-19, več o njej bodo na novinarski konferenci povedali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Premier je v torek napovedal, da bodo preučili, kaj od morebitnih dodatnih ukrepov omejitev gibanja bi bilo še smiselno sprejeti.

LJUBLJANA – Vlada je v torek zaradi zagotavljanja nemotenega izvajanja ukrepov za obvladovanje posledic epidemije novega koronavirusa sprejela odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Odlok med drugim določa, da upravičenost zadržanosti z dela tudi po 30 dneh ugotavlja osebni zdravnik in ne posebna komisija ZZZS.

LJUBLJANA – Vlada je v torek sprejela sklep o prenehanju delovanja kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, saj z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev ni več razlogov za njegovo delovanje. Ob tem pa je na večerni seji ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Vodil jo bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin. Poleg predstavnikov uprave za zaščito in reševanje ter zavoda za blagovne rezerve bodo člani še predstavniki ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdravje, zunanje in notranje zadeve.

LJUBLJANA – Zveza Srbov Slovenije je pozvala vse Srbe, ki so na ozemlju Slovenije, želijo pa v Srbijo, da najkasneje do 11. ure pridejo do športne dvorane Ježica v ljubljanskih Savljah. Od tam bodo vozili organizirani konvoji preko Hrvaške v Srbijo. Po ocenah slovenskih oblasti je v Sloveniji zaradi zapor meja zaradi koronavirusa obtičalo okoli 400 Srbov.

LJUBLJANA – Finančni minister Andrej Šircelj je v petek o spremenjenih razmerah v Sloveniji zaradi epidemije koronavirusa govoril z vodjo misije IMF Bernardinom Akitobyjem, ki je Sloveniji ponudil pomoč in predstavil možnosti financiranja. IMF je jeseni Sloveniji za letos napovedal 2,9-odstotno gospodarsko rast, sedaj pa v povsem drugačnih razmerah pričakuje padec. Med drugim sta sogovornika govorila o možnostih za pomoč s strani sklada, ki bo državam zaradi epidemije koronavirusa ponudil 50 milijard dolarjev sredstev, so v torek sporočili z ministrstva za finance.

LJUBLJANA – Kris Zudich, deček z Obale, rojen s spinalno mišično atrofijo, se je iz ZDA vrnil v Slovenijo. Prevoz je bil opravljen z zasebnim letalom Bombardier Global Express, ki je ob 8. uri pristalo na letališču Jožeta Pučnika. Na letalu so bili štirje člani posadke in trije člani družine Zudich, so sporočili iz društva Palčica Pomagalčica. Deček se je s pomočjo denarja, zbranega v obsežni humanitarni akciji, od novembra lani zdravil na kliniki UCLA v Los Angelesu, a je zdravljenje ustavila svetovna pandemija novega koronavirusa.

LJUBLJANA – Na spletnih straneh Instituta Jožef Stefan strokovnjaki s področja biokemije v teh dneh za laično javnost pripravljajo “vpogled v mehanizme delovanja novega koronavirusa, kot jih razkriva znanost”. Vsebine v želji, bi bilo čim več kar se da jasnih in razumljivih informacij, sproti dopolnjujejo. Za zdaj je na spletni strani mogoče najti informacije o velikosti in strukturi virusov, mehanizmu vdora v celico in mehanizmih obrambe pred virusom ter metodah zdravljenja.

LJUBLJANA – V Planinski zvezi Slovenije so zaradi epidemije novega koronavirusa pozvali planinska društva, odseke in druge skrbnike naravnih plezališč, ki tega še niso storili, da jih do nadaljnjega zaprejo, obiskovalce pa k doslednemu upoštevanju ukrepov. Le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče, so posvarili.

SVET

WASHINGTON – Predstavniki Bele hiše in senatorjev v ZDA so po več dnevih intenzivnih razprav dosegli dogovor o svežnju ukrepov za spodbujanje ameriškega gospodarstva, ki ga ogroža epidemija novega koronavirusa. Paket je vreden okoli 2000 milijard dolarjev (okoli 1851 milijard evrov). Tako obsežne pomoči gospodarstvu v zgodovini ZDA še ni bilo. Koordinatorka Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu Deborah Birx je medtem priporočila vsem prebivalcem mestnega območja New York, naj gredo v prostovoljno karanteno za 14 dni, če bodo potovali zunaj območja, ki zajema tudi dele držav New Jersey in Connecticut.

WUHAN – Na Kitajskem so v provinci Hubei, žarišču pandemije novega koronavirusa, po dveh mesecih odpravili stroge omejitve. Zdravi prebivalci bodo tako lahko prvič po dveh mesecih odšli iz province. Znova so odprli nekatera letališča in železniške postaje, vendar pa šole ostajajo zaprte. Iz države medtem znova poročajo o 47 novih vnesenih primerih okužbe in nobenem domačem.

PARIZ – Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 je v Franciji v torek doseglo 1100, je sporočil vodja francoskih zdravstvenih služb Jerome Salomon. V zadnjem dnevu so našteli še 240 novih smrtnih žrtev, je povedal. Strokovni svetovalni odbor francoske vlade je medtem ocenil, da bi ukrepi za zajezitev virusa v Franciji lahko veljali tudi šest tednov.

SEUL – V Južni Koreji se je število novih okužb z novim koronavirusom po treh dneh upadanja znova povečalo. Pristojne oblasti so potrdile 100 novih primerov, od tega je tretjina uvoženih. V Južni Koreji so do zdaj potrdili 9137 okuženih, število smrtnih žrtev se je povečalo za šest na skupno 126.

WELLINGTON – Nova Zelandija poroča o 50 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, skupno 205. Vlada je razglasila enomesečno zaprtje oziroma izredne razmere, ki ji omogočajo ustavitev prometa in zaprtje cest ter prepoved gibanja ljudi na prostem za nenujna opravila.

BRASILIA – Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v torek kritiziral odločitev nekaterih zveznih držav in občin za omejitev gibanja v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Meni, da bo za temi ukrepi ostala samo požgana zemlja, ki grozi uničenju prvega gospodarstva Latinske Amerike.

WASHINGTON – Na ameriški letalonosilki USS Theodore Roosevelt so bili na testu za novi koronavirus pozitivni trije mornarji, so v torek sporočili iz ameriške vojske. Gre za prve primere okužbe z virusom na kateri od ameriških vojaških ladij, ki so na misiji na morju.

ŠPORT

LOZANA – Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach se je preko videa obrnil na športnike in jih v zvezi s prestavitvijo olimpijskih iger in s tem povezanih sprememb pri vnovični organizaciji prosil za razumevanje. Kot pravi, v tem trenutku idealnih rešitev ne more obljubiti. “Naredili pa bomo vse, za pripravimo najboljše možne igre.”

RIM – Tako kot svetovna atletika je tudi Mednarodna plavalna zveza (Fina) v odzivu na preložitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto v torek potrdila, da je pripravljena prestaviti svetovno prvenstvo 2021. SP v vodnih športih je sicer na koledarju od 16. julija do 1. avgusta 2021 v japonski Fukuoki.

KIELCE – Zaradi trenutnih razmer in nezmožnosti treninga so vsi športniki pod velikim stresom, je v pogovoru za STA poudaril slovenski rokometni reprezentant Blaž Janc v Kielcah na Poljskem. Prestavitev olimpijskih iger za eno leto je povsem logična in razumljiva. V tem trenutku mora biti v ospredju zdravje ljudi, vse druge zadeve so drugotnega pomena, je dejal o odločitvi japonske vlade in Mednarodnega olimpijskega komiteja.

SEVILLA – Nekdanjemu slovenskemu košarkarskemu asu Boštjanu Nachbarju v teh dneh ni dolgčas. Z družino živi v Sevilli na jugu Španije in dejavno opravlja funkcijo direktorja sindikata igralcev košarkarske evrolige. Kot je povedal za STA, v teh časih, ko je več vprašanj kot odgovorov, tako klubi kot igralci upajo na solidarnost. Vsaka država ima svoje zakonitosti, zato morajo vsak primer reševati na osebni ravni.

BARCELONA – Zvezdniki svetovnega športa so vse bolj aktivni pri pomoči za boj proti koronavirusu. Številnim sta se z milijonom evrov pridružila še trener nogometašev Manchester Cityja Pep Gurdiola in zvezdnik Barcelone Lionel Messi. Guardiola je daroval svoj milijon fundaciji Angel Soler Daniel in medicinski fakulteti v Barceloni za nabavo opreme. Messi pa je enako vsoto namenil bolnišnicam v Barceloni, kjer Argentinec živi od 13. leta, del denarja pa državi, v kateri se je rodil.

Dogodki