Search
Close this search box.

Prenaročanje vsakega drugega bolnika in podaljšanje čakalni dob

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sprememba sicer sledi že prejšnji teden podanim priporočilom vodstva ministrstva za zdravje, razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev. Vlada je spremembo odloka, ki določa ukrepe na zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa, sprejela na torkovi dopisni seji, veljati pa je začela danes. Poleg razkuževanja rok pa ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb še naprej ostaja v veljavi obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot sta šal ali ruta, ki prekrije nos in usta.

LJUBLJANA – Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je navedla, da se je po grobih ocenah v Sloveniji z novim koronavirusom okužilo med 3000 in 4000 ljudi. Napovedala je, da se na to temo v kratkem obeta posebna raziskava, s katero bodo skušali na populacijskem vzorcu oceniti število okuženih, ki niso bili pri zdravniku. O njej naj bi med drugim na današnji dopoldanski novinarski konferenci spregovorila predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in minister za zdravje Tomaž Gantar.

LJUBLJANA – Število potrjenih okužb s covidom-19 je znova poraslo za manj kot deset, a je število hospitaliziranih spet preseglo sto. Vse bolj konkretne so napovedi vsaj delne odprave določenih omejitev, denimo pri trgovinah in storitvah, morda tudi pri prehodih občinskih meja in nekaterih športnih aktivnosti na prostem. V opoziciji medtem napovedujejo ustanovitev preiskovalke o nabavi zaščitne opreme. Kot je napovedal vladni govorec Jelko Kacin, bo vlada o vseh konkretnih omejitvah, ki bi jih lahko sprostili, odločala v četrtek. Po njegovih navedbah pripravljajo tudi ukrepe za zagon še nekaterih drugih panog gospodarstva, razmislek pa gre tudi v smeri prodaje gradbenega materiala.

LJUBLJANA – V zdravniških organizacijah ocenjujejo, da bodo po sprostitvi prvih nenujnih zdravstvenih storitev, ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, izvajalci verjetno morali prenaročiti vsakega drugega bolnika. Pričakujejo podaljšanje čakalnih dob in pozivajo k zamrznitvi ali dopolnitvi zakona o pacientovih pravicah.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5475 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

SVET

NEW YORK – Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres se je kritično odzval na odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo ustavil financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). “Zdaj ni čas za zmanjšanje financiranja operacij WHO ali katerekoli druge humanitarne organizacije, ki se bori proti novemu koronavirusu,” je opozoril. Zdaj je čas za enotnost in mednarodno skupnost, ki si bo solidarno prizadevala za ustavitev tega virusa in njegovih pogubnih posledic, je dejal Guterres, potem ko je Trump v torek svoji vladi naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje WHO, dokler ne opravi pregleda odziva organizacije na pandemijo. Trump je WHO okrivil za širjenje novega koronavirusa v ZDA, ker naj bi organizacija promovirala kitajsko kampanjo dezinformacij o virusu, zato je bil po njegovem izbruh večji, kot bi bil sicer.

BRUSELJ – Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes v Bruslju predstavila usmeritve za postopno odpravo omejevalnih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Gre za priporočila, katera merila naj bodo uresničena pred odpravo kriznih ukrepov. Odločitve o tem pa so povsem v rokah članic EU. Predstavitev izhodnega načrta je bila predvidena že minulo sredo, a so njegovo sprejetje preložili, ker se nekatere članice, na primer Italija in Španija, ki ju je virus tudi najbolj prizadel in sta minuli teden podaljšali ukrepe, niso strinjale s časovnim vidikom. So pa v komisiji že prejšnji teden izpostavili nekaj usmeritev pri odpravljanju ukrepov: da je treba upoštevati različno hitrost širjenja virusa, zdravstvene zmogljivosti, zmožnosti spremljanja zdravstvenega položaja, povezavo med omejevalnimi ukrepi in delovanjem enotnega trga ter potrebo po medsebojnem obveščanju in usklajevanju.

KOEBENHAVN – Danska je kot prva država v Evropi v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev širjenja novega koronavirusa, po več kot mesecu dni danes znova odprla centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole. Šole in vrtce so zaprli 12. marca, danes pa so jih znova odprli v okoli polovici občin in okoli 35 odstotkih institucij v prestolnici Koebenhavn. Ostale občine so prosile za več časa za uskladitev z omejitvami, ki so še vedno v veljavi. Vse šole in vrtce naj bi odprli najkasneje do 20. aprila. Šolske klopi morajo biti najmanj dva metra narazen, premore morajo organizirati v majhnih skupinah. Veljajo tudi stroga pravila čiščenja in higiene. Kjer je mogoče, naj bi pouk potekal na prostem, kar pa je težava za šole v mestih.

PEKING – V kitajskem mestu Wuhan, žarišču izbruha novega koronavirusa, so danes zaprli eno od dveh začasnih bolnišnic, ki so ju zgradili ob izbruhu epidemije. Odpustili so še zadnje bolnike, ki so jih zdravili zaradi covida-19, in jih premestili v drugo ustanovo, poroča britanski BBC. V bolnišnici, ki je delovala več kot dva meseca, so sprejeli približno 2000 pacientov, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19, od tega je bilo 45 odstotkov resnih primerov. S Kitajske sicer tudi danes poročajo o večinoma uvoženih primerih okužbe z novim koronavirusom. Od skupaj 46 primerov, ki so jih potrdili v torek, jih je bilo 36 uvoženih iz tujine, poroča BBC.

SEUL – Kljub pandemiji novega koronavirusa v Južni Koreji danes potekajo parlamentarne volitve, na katerih izbirajo 300 članov narodne skupščine. Volitve potekajo ob strogih ukrepih, kot so spoštovanje razdalje, razkuževanje in ločeno glasovanje za tiste v karanteni, volivcem merijo tudi temperaturo. Kljub temu pričakujejo visoko udeležbo. Južna Koreja je tako med prvimi državami z obsežnim izbruhom koronavirusa, kjer so kljub pandemiji pripravili volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ankete zmago napovedujejo vladajoči Demokratični stranki predsednika države Moon Jae-ina, na volišča pa je povabljenih 43,9 milijona volivcev.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump, ki je v začetku tedna trdil, da ima popolno oblast glede odločitve o ponovnem zagonu ameriške ekonomije, zastale zaradi pandemije novega koronavirusa, si je premislil. Poudaril je, da so odgovorni guvernerji zvezni držav, ki morajo prevzeti vodstvo. Kot je dejal v torek na novinarski konferenci, bo guvernerjem zveznih držav dovolil, da odpravijo ukrepe socialnega distanciranja pred 1. majem.

WELLINGTON – Novozelandska premierka Jacinda Ardern si je zaradi pandemije novega koronavirusa za šest mesecev znižala plačo za 20 odstotkov. Kot je danes napovedala na novinarski konferenci, bodo plače znižali tudi ministrom in drugim vodilnim javnim uslužbencem. Gre za vodstvo, je dejala Ardernova. Če kdaj, je zdaj pravi trenutek za premostitev vrzeli med različnimi položaji, je poudarila.

ŠPORT

LJUBLJANA – Združenje poklicnih igralcev tenisa bo zamrznilo lestvico ATP. Gre za logično potezo glede na to, da so vsi turnirji odpovedani do sredine julija, poteza pa bo vplivala predvsem na vodilnega igralca na svetu. Srb Novak Đoković bo seveda zadržal prvo mesto na svetu, vendar pa se mu tedni, ko bo lestvica zamrznjena, ne bodo upoštevali v zgodovinskem boju za rekord po največ tednih na vrhu. Đoković je številka ena že 282 tednov, kar je tretja najvišja številka med vsemi igralci v zgodovini. Vodilni je Švicar Roger Federer, ki je na prvem mestu lestvice ATP preživel 310 tednov, drugi pa je Američan Pete Sampras z 286 tedni.

NEW YORK – Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL je zaradi pandemije novega koronavirusa podaljšala samoosamitev do 30. aprila. Vodstvo lige, v kateri v dresu Los Angelesa že leta uspešno nastopa slovenski zvezdnik Anže Kopitar, je preko družabnega omrežja Twitter sporočilo navodila, ki veljajo za igralce, trenerje in drugo osebje do konca meseca. To odločitev so sprejeli po posvetu z zdravstvenimi strokovnjaki in predstavniki igralcev. Sezona 2019/20 je prekinjena od 12. marca, odigrati pa bi morali še 189 tekem rednega dela. Ta bi se moral končati 4. aprila, 8. pa bi se morala začeti končnica.

KUALA LUMPUR – Generalni sekretar Azijske nogometne zveze (AFC) Windsor John je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da bodo še letos do konca izpeljali svoja klubska tekmovanja, vključno z azijsko ligo prvakov. Ni zanikal možnosti, da bi tekme izpeljali brez gledalcev, če bodo tako narekovali predpisi. Tekmovanja, tudi liga prvakov in azijski pokal, so sicer prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa vsaj do konca junija.

Dogodki