Search
Close this search box.

Preklicana evakuacija za prebivalce šestih krajev na goriškem Krasu

Prebivalci šestih vasi in zaselkov v občini Miren Kostanjevica se lahko vrnejo domov. Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite, je namreč preklicana evakuacija naselij Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti in Vrtoče. Na terenu je danes več kot 1000 gasilcev in več kot 260 gozdnih delavcev.

Med njimi je 30 delavcev iz Slovenskih državnih gozdov, ki v sodelovanju z Zavodom za gozdove izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi.

Tudi v prihodnjih dneh bodo pri delu na posekih dobrodošli vsi, ki želijo pomagati. Biti pa morajo usposobljeni, torej meti certifikat za delo z motornimi žagami. Več informaciji o tem še bodo posredovali.

Obsežen požar na goriškem Krasu, ki se tudi čez noč ni umiril, danes gasijo tudi s sedmimi helikopterji, letalom pilatus, pa tudi hrvaškim kanaderjem. Usmerjeni so predvsem proti Trstelju in za zaščito Renč ter zaselkov in krajev na gozdnatih območjih vznožja Krasa.

Prihaja še nekaj helikopterjev iz tujine, ki so bili dejavni že v prejšnjih dneh, prek evropskega mehanizma je odobrena tudi pomoč treh letal romunske vojske.

Dogodki