Search
Close this search box.

Preiskava v Vrtcu Ruše ni pokazala elementov kaznivega dejanja

Konec januarja letos je anonimno pisanje pritegnilo veliko medijske pozornosti pri izvajanju vzgojno izobraževalnega programa v Vrtcu Ruše. V anonimnem pisanju je bilo izpostavljeno domnevno “kričanje in privezovanje otrok”, ki naj bi ga izvajala ena izmed vzgojiteljic.

Kot je takrat navajal spletni portal Lokalec.si, so v uredništvo prejeli anonimno pismo staršev, ki so v Vrtcu Ruše zasledili nepravilnosti pri delu ene od vzgojiteljic. Na omenjenem portalu so zapisali, da je v anonimnem pismu navedeno, da naj bi vzgojiteljica kričala na otroke in jih celo privezovala s trakovi na stol.

V izjavi za javnost je sedaj ravnatelj Vrtca Ruše, ki spada pod Osnovno šolo Janka Glazerja Ruše mag. Ladislav Pepelnik pojasnil, da je Inšpektorat RS za šolstvo in šport uvedel inšpekcijski nadzor nad delom njihovega vrtca. Policija pa je opravila kriminalistično preiskavo.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je v marcu ravnatelju mag. Pepelniku poslal izvedensko mnenje Zavoda RS za šolstvo, ta pa večjih kršitev ni zaznal. “Izvedenka ZRSŠ, je v sklepnem mnenju navedla, da vzgojno izobraževalni proces poteka skladno z načeli Kurikuluma za vrtce, otrokom je zagotovljeno varno in spodbudno okolje. Zagotovljena jim je ustrezna podpora pri njihovih osnovnih bioloških in socialnih potrebah. Pedagoška komunikacija je v odnosu do otrok spoštljiva. Podano pa je bilo priporočilo, da se več pozornosti nameni dodatnemu usposabljanju strokovnih delavcev, na področju medsebojne komunikacije.” je pojasnil ravnatelj.

V izvedenskem mnenju je izpostavljeno še, da je bila uporabljena neustrezna dikcija “privezovanja otrok na stolček”, saj otrok s trakom ni bil privezan na stolček, temveč mu je trak preprečeval padec oziroma drsenje.

Vrtec je tudi v tem primeru ustrezano ukrepal in umaknil uporabo trakov, sedaj uporabljajo protizdrsne podlage. “Tak način zaščite otrok pred zdrsom s stolčka, je ustrezen, ni pa optimalen. Uporaba trip – trap stolčkov z dodatnim širšim  zaklopom ni ustrezna, saj  otrokom omejuje samostojnost pri prehranjevanju in vzgojno izobraževalnem delu pri mizah.” je še dodal mag. Pepelnik.

V kriminalistični preiskavi zadeve, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru ni bilo prepoznanih elementov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe. Zaradi tega je bila preiskava zaključena. Ravnatelj pa je dodal, da se zaradi anonimne prijave, postavlja vprašanje, kdo in na kakšen način bo povrnil ugled njihovem vrtcu.

Januarsko objavo najdete tukaj.

Dogodki

Več iz istega kraja