Search
Close this search box.

(Pre)hitrih voznikov v Mislinji že manj, varneje čez železniški prehod v Podvelki (FOTO)

Z akcijo Skupaj za prometno varnost v Triglavu umirjajo promet na več kot 100 lokacijah po Sloveniji

Občina Mislinja je pod okriljem projekta Skupaj za prometno varnost z Zavarovalnico Triglav v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov na regionalni cesti v naselju Srednji Dolič postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite«, zaradi katerega promet že poteka varneje. Že v prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov na tem nevarnem odseku zmanjšal za 8 odstotkov.

 »Odsek regionalne ceste v Srednjem Doliču predstavlja pomembno prometno povezavo, po kateri poteka iz smeri Koroške tranzitni prometni proti severovzhodni Sloveniji, kjer se nahaja kot najpomembnejše in največje urbano središče mesto Maribor. Skladno s pomenom regionalne ceste je povezana tudi njena prometna obremenitev  ter gostota prometa. Z namestitvijo prikazovalnika hitrosti se predvideva pozitiven učinek zmanjšanja hitrosti vožnje skozi naselje Srednji Dolič, kjer tudi poteka glavna šolska pot do Podružnične osnovne šole Dolič. S tem bomo pripomogli k izboljšanju varnosti otrok in ostalih udeležencev v prometu,« je povedal župan občine Mislinja Bojan Borovnik.

Postavitev prikazovalnika je del akcije Skupaj za prometno varnost, s katero v Zavarovalnici Triglav skupaj s slovenskimi občinami in podjetjem Sipronika veliko pozornosti namenjajo prometni varnosti in umirjanju prometa. V zadnjih štirih letih so tako po Sloveniji postavili že 56 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. V lanski sezoni se je delež prehitrih voznikov na dvanajstih izbranih odsekih v povprečju znižal za dobrih 5 odstotkov, v posameznih krajih, kjer so javnost še dodatno ozaveščali s pomočjo lokalnih radijskih postaj, pa tudi za več kot 7 odstotkov.

Hitrost na Koroškem umirja že pet prikazovalnikov

»Ponosni smo na 12 novih pametnih prikazovalnikov hitrosti ‘Vi vozite’ in še 12 novih sistemov COPS@rail, ki smo jih v Zavarovalnici Triglav skupaj s Siproniko in COPS systems letos postavili pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost. Po vsej Sloveniji jih torej promet umirja že več kot 100,« je raznolike aktivnosti na področju cestne preventive opisala Tonja Vinkl Vončina, direktorica Območne enote Slovenj Gradec Zavarovalnice Triglav.

Varneje čez železniški prehod v Podvelki

Za zelo učinkovito rešitev so se izkazali tudi sistemi COPS@rail. Ti preprečujejo nesreče na cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji še vedno več kot 400. Na 12 prehodih, na katerih so v vodilni slovenski zavarovalnici skupaj s podjetjem COPS systemsže postavili sisteme, eno leto po postavitvi ni bilo nobene smrtne žrtve.

Za večjo varnost prebivalcev in drugih mimoidočih voznikov na Koroškem skrbi tudi sistem COPS@rail v Podvelki, ki je postavljen na pasivno zavarovanem nivojskem prehodu ceste čez železniško progo med HE Vuhred in naseljem Janževski Vrh .

Po osvežitev znanja in novosti na Vozimse.si

Da bi voznikom aktivno pomagali pri osveževanju vozniškega znanja, voznih sposobnosti in predpisov, so pred kratkim v največji slovenski zavarovalnici zagnali tudi nov spletni portal Vozim se, na katerem lahko uporabniki na zanimiv in interaktiven način dopolnjujejo svoje znanje o CPP in cestnem bontonu.

To pa še zdaleč ni vse. Če vas zanima, kje v Sloveniji so najboljši vozniki oziroma se sprašujete, ali so ženske bolj previdne voznice od moški, vas odgovor čaka na spletnem portalu Vozimse.si.

Besedilo: Zavarovalnica Triglav

Z akcijo Skupaj za prometno varnost v Triglavu umirjajo promet na več kot 100 lokacijah po Sloveniji