Search
Close this search box.

Pregled dogodkov v svetu ter v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 25. decembra.
Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Kristjani po vsem svetu so praznovali božič, s katerim obeležujejo Jezusovo rojstvo. Tudi v Sloveniji jih ga je veliko pričakalo pri polnočnicah v cerkvah, kjer so glede na lani veljali nekoliko milejši epidemiološki ukrepi. V ljubljanski stolnici je polnočno mašo vodil nadškof Stanislav Zore, v mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ta je poudaril, da božič ni samo sijaj lučk in okraskov, ampak je pomembno doživeti in začutiti Boga med ljudmi. Osrednje evangeličansko božično bogoslužje je bilo v evangeličanski cerkvi v Kuzmi, vodila pa ga je evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip.

LJUBLJANA – Ob praznikih so voščila prihajala tudi iz vrst politike. Med drugim sta Slovencem prek Twitterja voščila tudi predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša. Slednji je državljanom zaželel blagoslovljene božične praznike, ponosno praznovanje dneva samostojnost in enotnosti ter mirno, zdravo in pogumno leto 2022. Vesel in doživet božič je na Twitterju voščil tudi predsednik republike Borut Pahor, v petkovem tvitu pa tudi predsednik DZ Igor Zorčič. Prav tako so voščila v teh dneh državljanom namenili številni ministri in predstavniki strank.

LJUBLJANA – Ob opravljenih 4232 PCR-testih so v petek potrdili 1086 okužb z novim koronavirusom, je objavil NIJZ. Delež pozitivnih izvidov je bil 25,7-odstoten. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 580 covidnih bolnikov, od tega 199 na intenzivni negi. V petek je umrlo šest covidnih bolnikov. Po zadnjih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v Sloveniji potrdili 65 okužb s koronavirusno različico omikron. Po podatkih ministra za zdravje Janeza Poklukarja bolnišničnega zdravljenja doslej ni potreboval nihče od okuženih. Strokovnjaki zaradi širjenja različice pozivajo k cepljenju s poživitvenim odmerkom.

LJUBLJANA – Slovenske železnice je na natečaju za najboljšo arhitekturno rešitev težko pričakovane nove glavne avtobusne postaje v Ljubljani najbolj prepričal Biro Bevk Perović arhitekti. Ocenjena vrednost natečajne rešitve je vredna 55,55 milijona evrov (brez DDV). Gradnja postaje naj bi se začela jeseni 2023.

LJUBLJANA – V Cankarjevem domu so začeli predvajati izbrane filme z letošnjega 32. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe). Občinstvo bo lahko do 10. februarja videlo sedem filmov s festivala, ki vsako leto prikaže manj znane in redkeje predvajane produkcije v slovenskih kinematografih. Prvi film so Nebesa Srdjana Dragojevića.

LJUTOMER – Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 8.18 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 3,3. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 134 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Ljutomera. Potresu, ki so ga čutili številni prebivalci vzhodnega dela Slovenije, je nekaj minut zatem sledil popotresni sunek z magnitudo 2.1, so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

LJUBLJANA – Božično jutro smo pričakali z izjemno temperaturno razliko. V Slovenj Gradcu so denimo ob 8. uri namerili minus osem stopinj Celzija, v Črnomlju pa kar 12 stopinj Celzija, so zapisali na Agenciji RS za okolje. Po napovedi meteorologov bodo ponoči padavine zajele večji del Slovenije, le na severu bo ostalo povečini suho. Meja sneženja se bo ponekod v vzhodni polovici Slovenije spustila do nižin.

Pregled dogodkov v svetu v soboto, 25. decembra.

VATIKAN – Papež Frančišek je v božičnem nagovoru pozval k dialogu in spomnil na številne konflikte v svetu, od Sirije do Ukrajine. Dejal je, da je v času pandemije na hudi preizkušnji vzdrževanje socialnih stikov, vse več je zapiranja vase, tudi na mednarodni ravni, zato je nujen dialog. Ob božiču je podelil blagoslov mestu in svetu.

KOUROU – Uspešno so izstrelili teleskop Jamesa Webba, ki naj bi nadomestil Hubblovega. Delovati naj bi začel čez pol leta, od Zemlje bo oddaljen skoraj 1,5 milijona kilometrov. Preučeval bo nastanek vesolja vse do 200 milijonov let po velikem poku pred 13,8 milijarde let ter sodeloval pri odkrivanju in raziskovanju planetov zunaj Osončja.

LIZBONA – Koronavirusna različica omikron se je na Portugalskem močno razširila in že postala dominantna. V petek so v državi zabeležili največje število novih okužb v enem dnevu od konca januarja, sporočil portugalski nacionalni zdravstveni inštitut. O rekordnem številu okužb so poročali tudi iz Francije in Italije.

WASHINGTON – Po svetu je bilo na božič in dan prej odpovedanih okoli 4500 letalskih poletov, največ v ZDA. Prihajalo je tudi do številnih zamud. Zbolelo je precej pilotov in drugega letalskega osebja, številni so morali zaradi stika z okuženimi s koronavirusom v karanteno.

ATENE – V Grčiji je v nesreči čolna z migranti, že tretji od srede, v petek zvečer umrlo najmanj 16 ljudi, med njimi tri ženske in otrok. Grški minister za pomorstvo Janis Plakiotakis je dejal, da se je tihotapljenje ljudi v zadnjem času močno okrepilo.

MOSKVA – Več kot 10.000 pripadnikov ruske vojske se je vrnilo v vojaške baze po večmesečnih vajah, ki so ob naraščanju napetosti potekale na jugu Rusije in v bližini ukrajinske meje, so sporočili v Moskvi. Zahod že več kot mesec dni obtožuje Rusijo, da blizu ukrajinske meje zbira vojake in se pripravlja na vojaško posredovanje.

MOSKVA – Rusija je blokirala spletno stran OVD-Info, neodvisnega ruskega medijskega projekta za človekove pravice, ki se bori proti političnemu preganjanju. Gre za najnovejšega v seriji ostrih ukrepov proti delovanju opozicije v Rusiji.

WIDSOR – Britanska kraljica Elizabeta II. se je v letošnjem božičnem nagovoru posebej spomnila soproga, princa Philipa, ki je umrl aprila letos. V zanjo nenavadno osebnem sporočilu je dejala, da sama in družina vojvodo edinburškega močno pogrešajo. Na območju gradu Windsor, kjer božič preživlja kraljica, pa so zjutraj aretirali oboroženega moškega.

LAS PALMAS – Izbruh vulkana na kanarskem otoku La Palma, ki je uničil 1345 domov in veliko kmetijskih površin, je uradno končan, so več kot tri mesece po začetku izbruha sporočile španske oblasti. Lava je prekrila 1250 hektarjev površine, domove je moralo zapustiti 7000 ljudi. Škoda zaradi izbruha naj bi presegla 900 milijonov evrov.

Dogodki

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 25. decembra.