Pregled dogodkov v Sloveniji v soboto, 5. junija

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 5. junija.
E3H5dWhWYAoXoM4
Sveta maša in spominska slovesnosti na grobišču Pod Krenom v Kočevskem Rogu

LJUBLJANA – V Sloveniji je bilo v petek ob opravljenih 3464 PCR testih potrjenih 245 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 7,1 odstotka. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 244, kar je 15 manj kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 201 covidni bolnik, kar je štiri manj kot dan prej, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 52, kar je sedem manj kot dan prej. Umrla sta še dva bolnika s covidom-19. Slovenija je danes presegla 700.000 cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. S prvim odmerkom je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje cepljenih 709.780, z vsemi potrebnimi odmerki pa 469.627 ljudi.

LJUBLJANA – Za vstop v Slovenijo je poleg negativnega testa PCR spet veljaven tudi hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Za osebe, ki so prebolele covid-19, in cepljene osebe ni sprememb in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno.

KOČEVJE – Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres je v pridigi na vsakoletni spominski slovesnosti za pobite v Kočevskem rogu opozoril, da sprava v slovenski družbi še vedno ni bila dosežena. Kot pogoj, da do nje pride, je izpostavil razkritje resnice o pobojih, obsodbo tistih, ki so jih zagrešili, na drugi strani pa odpuščanje. Spominske slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša ter nekateri ministri.

BRUSELJ – Zračni prostor EU je od danes zaprt za letala beloruskih letalskih družb. Za to so se konec maja zavzeli voditelji EU zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala in aretacije opozicijskega novinarja Romana Protaseviča v Minsku, v petek pa je odločitev sprejel Svet EU. V skladu z ukrepom članice EU beloruskim letalskim družbam ne smejo odobriti pristanka ali vzleta na svojem ozemlju ter letenja v svojem zračnem prostoru.

LJUBLJANA – V 99. letu starosti je umrl Franc Sever Franta, slovenski partizan, letalec, pisatelj in gospodarstvenik, sta poročala Radiotelevizija Slovenija in tednik Mladina.

LJUBLJANA – V neurju, ki je v petek popoldne zajelo območje občin Nazarje, Kamnik, Domžale in Jesenice, je meteorna voda zalivala kletne in druge prostore stanovanjskih objektov. V Tuhinjski dolini je po izpadu daljnovoda brez elektrike ostalo 1500 gospodinjstev, v občini Nazarje je zemeljski plaz zasul del stanovanjske hiše, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

LJUBLJANA – Policijska preiskava tragičnega dogodka v Mengšu, kjer je pes do smrti pogrizel osemletno deklico iz okolice Ljubljane, je končana. Ljubljanska policija je aprila podala poročilo o ugotovitvah na ljubljansko okrožno tožilstvo, v katerem je očitno ugotovila, da je do tragičnega dogodka privedel nesrečni splet okoliščin, poroča časnik Večer.

LJUBLJANA – Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS) je pozitivno ocenil nominacijo izbranih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine. Odboru za svetovno dediščino Unesca, ki bo zasedal julija, priporoča vpis na seznam, piše na spletni strani ministrstva za kulturo.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.