Predsedstvo SD za vložitev konstruktivne nezaupnice s kandidatom za mandatarja Erjavcem

Predsedstvo SD je danes podprlo oblikovanje alternativne protikrizne vlade in konstruktivno nezaupnico vladi s kandidatom za mandatarja nove vlade Karlom Erjavcem. Za SD je ključno, da se nova vlada osredotoči na reševanje zdravstvene, gospodarske in socialne krize ter vzpostavi zdrave temelje za razvoj Slovenije do leta 2030, so navedli.
erjavec k

“Za SD je ključno, da do rednih volitev leta 2022 Slovenijo varno pripeljemo iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize. Pripravljena strategija omogoča, da v tem času ustvarimo zdrave temelje za razvoj naše države, se uspešno spopademo z epidemijo in okrepimo javne storitve, še posebej v zdravstvu in pri oskrbi starejših,” so v SD v pisnem sporočilu po seji predsedstva povzeli izjavo predsednice stranke Tanje Fajon.

Po njenem prepričanju nova vlada pomeni tudi “obnovo zaupanja, normalizacijo razmer in končanje zaostrene komunikacije, ki je med nami poglobila delitve”. Njihov cilj je, da Slovenija “spet postane zgled urejene, demokratične, zelene in inovativne države”.

Zato je predsedstvo obravnavalo programske prioritete KUL koalicije, v katero so vključene LMŠ, SD, Levica in SAB, in načrt projektov za razvojni preboj Slovenije, ki je nastal kot alternativa vladnemu nacionalnemu načrtu za okrevanje in odpornost. Podporo koalicijskemu povezovanju opozicije za oblikovanje nove vlade je sicer pred tedni že sprejela konferenca stranke, najvišji organ SD med dvema kongresoma. Sinoči so na posvetu pozitivno mnenje h konstruktivni nezaupnici dali tudi predsedniki območnih in občinskih organizacij stranke, so še pojasnili v SD.

Potem ko je Erjavec minuli teden napovedal, da bodo do konca leta vložili konstruktivno nezaupnico, njegove ponedeljkove izjave kažejo, da verjetno ne bo tako. Na sestanku s KUL so se dogovorili, da SMC povabijo na pogovore, saj če želijo novo vlado, potrebujejo tudi podporo SMC. Ta bo o odzivu na vabilo razpravljala v sredo na seji sveta. Sicer pa je SMC že pred dnevi sporočila, da Erjavčeve kandidature ne podpira.

Kandidaturo Erjavca za mandatarja za sestavo nove vlade so že pred SD podprli v LMŠ in SAB. Organi Levice pa bodo o podpori Erjavcu odločali v novem letu, so danes pojasnili STA.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije