Search
Close this search box.

Predsednika Pahorja obiskali mladi bolniki z rakom

Predsednika republike Boruta Pahorja so danes v vili Podrožnik obiskali otroci z rakom, t. i. junaki 3. nadstropja. Otroci so za sprejem pripravili bogat program, predsednik države pa je njim in njihovim staršem zaželel, naj se naprej hrabro borijo z boleznijo in ne izgubijo upanja.

Predsednik republike se je v nagovoru zahvalil vsem, ki skrbijo, da so v tretjem nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani upanje, veselje, optimizem in borba. Spomnil je na skupne trenutke, vesele in žal tudi žalostne, otrokom in staršem pa zaželel, naj se še naprej tako hrabro borijo in naj nikoli ne izgubijo upanja.

“Ponosna sem, premagala sem raka, in počaščena, da danes lahko stojim pred vami, predsednik republike”, je v zelo osebnem in čustvenem nagovoru zbrane pozdravila osemnajstletna Korina. Predstavila je vse prisotne junakinje in junake, soborce, starše in podpornike. Posebej se je zahvalila staršem, saj so po njenih besedah oni junaki: “Oni se spominjajo vseh momentov, grdih in dobrih, ki se jih mi mogoče ne. Starši so najmočnejše skale našega življenja.”

Junaki so predsedniku predali Zlato pentljico, simbol raka pri otrocih, ki predstavlja boj otrok in njihovih družin s to boleznijo.

Projekt Zlata pentljica se je rodil letos – v želji, da bi z zlatimi pentljicami opremili tekače na teku Štirih mostov, ki naj bi bil junija letos v Škofji Loki. To bi bil prvi tek v Sloveniji in v Evropi, kjer bi vsi tekači tekli v podporo otrokom z rakom, a je izvedba zaradi covid-19 letos žal odpadla.

September je mednarodni mesec ozaveščanja o raku pri otrokih.

Za rakom po svetu vsako leto umre 90.000 mladih. V Sloveniji za boleznijo na leto zboli od 70 do 80 otrok. Društvo junaki 3. nadstropja zato spodbuja k pripenjanju zlate pentljice in podpori mladim bolnikom. “Slovenijo želimo povezati z zlato mislijo, z dobrimi željami, za vse otroke, ki se v najbolj ranljivem obdobju borijo z boleznijo, ki je še vedno velikokrat tabu tema. Žal bolezen ne izbira ne po spolu ne po letih, niti ne po pokrajinah in mestih,” so zapisali v sporočilu za javnost.

VIR: FB Borut Pahor, STA

Dogodki