Predsednik Pahor z delegacijo obiskal vojake v Črnomlju in na južni meji (FOTO in VIDEO)

1160870__FitWzk4MCw5ODAsIjE1ODNjODZhMWEiXQ
gov.si

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v družbi vrhovnega poveljnika obrambnih sil včeraj v Črnomlju obiskal vojake 72. brigade Slovenske vojske in se seznanil z njihovimi nalogami in delovanjem.

V nagovoru pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske je predsednik Pahor poudaril, da je eden izmed razlogov njegovega obiska utemeljitev razlogov za podelitev dodatnih pooblastil Slovenski vojski za pomoč Policiji pri varovanju slovenske južne meje, ki jih je vlada predlagala državnemu zboru. “Gre za našo skupno oceno, da Policija opravlja brezhibno delo tudi ob pomoči Slovenske vojske,” je dejal predsednik ter dodal, da bi bilo za prerazporeditev človeških virov Policije koristno, če bi Slovenski vojski pri varovanju južne meje podelili tudi policijska pooblastila.

VIDEO: (youtubeMORS): Robert Cotič

Vnovičen poziv k aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi

Za aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi  se je zavzel tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki je dejal, da je težko razumeti del parlamenta, ki nasprotuje aktivaciji omenjenega člena, saj je Slovenska vojska na južni meji zelo dobro sprejeta in ker Policija tudi sama izraža potrebe po pomoči ter dodal: “Po podatkih, ki jih imamo je večje število migrantov na tej balkanski poti. Ko se bo vreme uredilo se bo ta pritisk na južno mejo silovit in tukaj moramo biti pripravljeni. V tem trenutku imamo zaradi korona virusa številne druge težave. Zaradi tega je delitev bremen izjemno pomembna. Če se bo ta člen aktiviral bo vojska pomagala policiji na zakonit način.” Po njegovih besedah bi na južno mejo lahko napotili do 500 vojakov.

Predsednik Pahor je obiskal mejno kontrolno točko v vasi Breg pri Sinjem Vrhu, kjer si je ogledal predstavitev dela skupnih patrulj Slovenske vojske in Policije pri varovanju slovenske južne meje.

Predsednika so poleg ministra za obrambo Mateja Tonina spremljali še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja Policije mag. Anton Travner.

Potreba po aktivaciji člena prišla od policije

Pri tem naj spomnimo, da predlog sklepa o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi v začetku meseca ni dobil podpore. Na Ministrstvu za obrambo so z obžalovanjem pojasnili, da bi bil po njihovi oceni tak ukrep nujen za nadaljnje zagotavljanje visoke stopnje varnosti v državi. Še posebej so obžalovali odločitev, ker je bil predlog podan s strani policije, ki lahko najbolj realno oceni potrebe po zagotovitvi dodatnega kadra za nadzor meje.

VIR: gov.si, Ministrstvo za obrambo

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.