Predsednik Pahor slavnostno otvoril najdaljšo jeklenico za spuste v Sloveniji

IMG_0566

V Črni na Koroškem so danes ob 11. uri odprli novo turistično atrakcijo, najdaljšo neprekinjeno jeklenico za adrenalinske spuste v Sloveniji. V poklon sedmim domačinom, ki so bili udeleženci zimskih olimpijskih iger, so novo atrakcijo poimenovali Olimpline. Odprl jo je predsednik republike Borut Pahor, ki je bil častni pokrovitelj dogodka.

Spust po jeklenici poteka od Navrškega vrha navzdol proti robu stadiona in proti smučišču, pristajalna ploščad pa je v bližini kmetije Kogelnik. Dolžina jeklenice je 1000 metrov, najvišja točka atrakcije pa 206 metrov nad tlemi.

Danes so se po eni najdaljših svetovnih jeklenic spustili slovenski športniki in olimpijci Nataša Lačen, Drago Pudgar, Katjuša Pušnik, Tjaša Oder in Gregor Vezonik. Otvoritve pa se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Predsednik države se je v govoru zahvalil za povabilo in dodal, da je popolnoma prevzet nad lepotami kraja ter tudi nad tem, da po dolgem času vidi skupaj toliko nasmejanih in prijaznih ljudi. Dejal je, da je jeklenica pomembna turistična in razvojna pridobitev za kraj.

Zbrane je nagovorila tudi županja mag. Romana Lesjak. “Črnjani radi rečemo, da imamo svoj kraj izredno radi. In, če se izrazim po dr. Sušniku lahko rečem, da ena ljubezen nikoli ne mine, to je ljubezen do domačega kraja. Pomembno se mi zdi, da izpostavim, to ljubezen, ki jo čutimo Črnjani do naše Črne, pa najsi bodo kjerkoli so že, po celem svetu razkropljeni, ampak po srcu ostanejo vedno Črnjani in tega ne zanikajo.” Županja je dodala, da so danes otvorili zelo pomembno pridobitev za njihov kraj, za Koroško in tudi za Slovenijo. Zahvalila se je vsem, ki so sodelovali pri projektu ter tudi vsem krajanom.

Slavnostna otvoritev jeklenice v Črni na Koroškem:

Spust traja dobro minuto in doseže hitrost do 120 kilometrov na uro. Cena spusta je 40 evrov, vključuje pa tudi prevoz do izhodiščne točke na Navrškem vrhu. Tisti, ki se bodo na Navrški vrh odpravili peš bodo za pot porabili okoli 40 minut, s kolesom manj. Spuste bo izvajalo strokovno usposobljeno osebje, vsak teden od četrtka do nedelje, med 9. in 18. uro.

Postavitev jeklenice za spust so začeli graditi prejšnjo jesen in je del Outdoor parka Črna na Koroškem, ki predstavlja eno izmed aktivnosti skupnega čezmejnega projekta NatureGame, vrednega okoli 2,3 milijona evrov, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Glavni namen skupnega čezmejnega projekta je nadgraditi mrežo obstoječih izletniških točk in jih povezati v skupni turistični produkt, ki bo v obliki igre podajal naravno pestrost območja, ki spada v Geopark Karavanke.

Vir: STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.