Search
Close this search box.

Predsednica TZS: Testiranje zaposlenih v trgovini poteka zadovoljivo

Testiranje zaposlenih v trgovini po oceni predsednice Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah poteka zadovoljivo. Testiranje je potekalo v soboto in nedeljo in se nadaljuje danes, je navedla. Večina trgovcev, ki jim je bilo to dovoljeno že v soboto, bo sicer vrata odprla šele v torek.

Vlada je v petek zvečer sklenila, da lahko vrata odprejo dodatne trgovine in storitvene dejavnosti. Odprtje je bilo dovoljeno že v soboto, a le pod pogojem, da trgovci zagotovijo negativne teste svojih zaposlenih.

“Po naših ocenah je bilo med 10 in 15 odstotkov tistih trgovin, ki bi se smele odpreti, v soboto dejansko odprtih,” je za STA danes dejala Lahova. Ostale bodo po njenih pričakovanjih vrata odprle v torek.

Potek testiranja je sicer ocenila kot zadovoljiv in dodala, da so ga izvajali ves konec tedna in tudi na današnji praznični dan. TZS je sicer svoje člane prek okrožnic napotila na javne zdravstvene ambulante, na medicino dela. Ker so imeli v praksi težave, pa jim je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v nedeljo poslal še listo koncesionarjev, ki tudi opravljajo testiranje, je pojasnila Lahova. Tudi ta seznam so poslali svojim članom.

Lahova je dodala še, da so predstavniki gospodarstva minuli četrtek na srečanju na Brdu pri Kranju od predsednika vlade Janeza Janše in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška dobili zagotovilo, da bo stroške testiranj zaposlenih pokrila država.

V soboto so lahko vrata odprle dodatne trgovine in dejavnosti, med drugim vse trgovine velikosti do 400 kvadratnih metrov, a le, če so lahko njihovi zaposleni že predložili negativne teste. Za tiste trgovine in dejavnosti, ki so lahko obratovale do sedaj, denimo prodajalne z živili, bo testiranje zaposlenih potrebno od 12. februarja dalje, za tiste, ki se odpirajo na novo, pa je testiranje obvezno nemudoma.

Za nekaj dejavnosti odlok zahteva negativni test tako za zaposlene kot za potrošnike. To so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure, individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Dogodki