Prednik za STA: Poslanska skupina SD bo odprta in bo vodila dialog z vsemi

Vodja poslancev SD Jani Prednik ocenjuje, da nov sklic DZ ne bo nič manj zahteven od preteklega, bo pa drugačen, predvsem v smislu umirjanja političnega diskurza. Hkrati poudarja, da so Socialni demokrati stalnica DZ, imajo izkušnje z delovanjem v opoziciji in koaliciji, pod njegovim vodstvom pa bodo odprti in bodo vodili dialog z vsemi, obljublja.

Prednik, ki je vodenje poslancev SD prevzel od dolgoletnega vodje Matjaža Hana, zdaj gospodarskega ministra, pričakuje, da se bo nivo političnega diskurza z nastopom novega mandata DZ nekoliko umiril. “Upam, da bodo vsi, ki so naklonjeni malo bolj ostremu diskurzu, spoznali, da to ne pelje v napredek in se bomo kljub morda včasih različnim stališčem usedli za isto mizo ter našli rešitve, ki bodo vsem v korist,” je dejal v pogovoru za STA.

S prvimi koraki je opozicija, ki je takoj po potrditvi poslanskih mandatov v parlamentarni postopek vložila več deset predlogov zakonov, po vložitvi predloga sprememb zakona o vladi pa so v SDS zanj predlagali posvetovalni referendum, po Prednikovem mnenju nakazala smer svojega delovanja. “Sami to imenujejo pomoč koaliciji in vladi, vendar pa mislim, da tem besedam niti sami ne verjamejo,” je dejal.

V koaliciji so sicer po njegovem prepričanju tudi ob večjem številu novincev, ki v poslanske klopi sedajo prvič, pripravljeni na izzive parlamentarnih postopkov, levosredinska koalicija pa bo zdržala cel mandat.

Pri tem bosta morali z roko v roki sodelovati tudi dve, sicer z ustavo ločeni izvršilna in zakonodajna veja oblasti, vlada in parlament, meni Prednik.

Ob volilnem rezultatu, ki je stranki prinesel sedem poslanskih mandatov, kar je tri manj kot ob zadnjih parlamentarnih volitvah, zatrjuje, da Socialni demokrati ostajajo stalnica v parlamentu, saj da so izkušeni in vedo, kako se odzivati tudi v najbolj kritičnih trenutkih.

Prepričan je, da se stranki kljub prvotnemu nezadovoljstvu dela članstva zaradi slabega volilnega rezultata, ne bozgodil novi DeSUS”. Poslanska skupina bo po njegovih besedah v tem mandatu opravila svoj del v parlamentu, ministri s svojimi ekipami svoj del v vladi, rezultat pa se bo SD obrestoval na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Ob vprašanju, ali predsednica Tanja Fajon še uživa enotno podporo stranke, pa Prednik poudarja, da je prioriteta stranke dober start v novi vladi, v kateri jim je po koalicijskih pogajanjih pripadlo vodenje štirih resorjev. Pol leta po aprilskih državnozborskih volitvah pa stranko čaka volilni kongres. Za zdaj je tako po njegovih besedah o tem, kaj se bo nato dogajalo znotraj stranke, prehitro govoriti, saj da je vse odvisno tudi od “želja posameznikov in skupnega dogovora”.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
cepecadmin
cepecadmin
9 mesecev nazaj

Prednik in SD sigurno ne upata vprašati Goloba, zakaj je plačal Vukovičevi 100.000 evrov in kam bo dal 1.900.000 evrov, ki jih bo dobil iz DRŽAVNE FIRME.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije