Prednik: “Ljudje morajo na referendumu povedati, ali pristajajo na ogrožanje našega največjega naravnega bogastva”

Osrednje mesto terenske akcije Socialnih demokratov Mislinja in Mladega foruma Koroška minuli petek je bil izobešen transparent 'sVOboDA' čez reko Mislinjo. S takšnimi akcijami želijo Socialni demokrati v referendumski kampanji proti Zakonu o vodah osveščati o območjih, ki bi bile z uveljavitvijo spornih določb zakona najbolj ogrožena – mostovih čez večje reke, ob jezerih, priobalnih in obvodnih območjih.
IMG_3299

Socialni demokrati namreč verjamejo, da je potrebno Zakon o vodah, ki je bil sprejet na hitro, nepremišljeno in nestrokovno, čim prej izničiti na referendumu, ki bo sicer potekal 11. julija.

Poslanec SD Jani Prednik je ob petkovi akciji povedal, da »smo Socialni demokrati že v času obravnave novele Zakona o vodah v Državnem zboru napovedali, da če bo ta sporni zakon sprejet, morajo ljudje na referendumu povedati, ali pristajajo na ogrožanje našega največjega naravnega bogastva.«

SD v referendumsko kampanjo pod sloganom ‘Brez vode ni sVOboDE’ tako vstopa kot eden izmed organizatorjev, skupaj z Zelenim forumom, ko bo pod svojim dežnikom združil strokovna mnenja in Mladim forumom, z mrežo aktivistk in aktivistov. »Vesel sem, da so se organizirali predvsem mladi prostovoljci, ki vidijo v tej družbeni akciji način za doseganje progresivnih družbenih sprememb. Zato verjamem, da se bo aktivirala tudi močna mreža stranke, ki bo javnost osveščala o vsebinskih razlogih našega nasprotovanja Zakonu o vodah,« je še dodal Prednik. 

Več o njihovem delovanju in akciji si lahko preberete na spletni strani https://socialnidemokrati.si/brez-vode-ni-zivljenja/

Referendumsko vprašanje se bo sicer glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Na referendumu bo glas lahko oddalo 1.700.032 volilnih upravičencev, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, ostalo so izseljenci, je sporočilo ministrstvo za notranje zadeve. Novela bo na referendumu zavrnjena, če se bo za to izrekla večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na seznam volilnih upravičencev to pomeni okoli 340.000 volivcev.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.