Search
Close this search box.

Prednik jasno in glasno zagovarja izgradnjo 3. razvojne osi

Že večkrat je bilo moč zaslediti, da je Jani Prednik, poslanec v Državnem zboru, človek trdnih načel in se za vrednote, ki so mu blizu brezkompromisno zavzema. Odlikujeta ga tudi odločnost in načelnost. Hkrati pa se ne boji glasno povedati svojega mnenja. In tudi tokrat je bilo tako.

Jani dela v Ljubljani, ampak kot pravi, se tam nikoli ni čutil doma, zato se skoraj dnevno vrača na Koroško. Sam se je poimenoval kar »lokalni patriot«. Tako da je eden od tistih, ki zelo dobro vedo, kakšna je pot iz Koroške do prestolnice in predvsem koliko časa traja. Namreč vsi, ki ste se že kdaj peljali na tej relaciji veste, da sta potrebni, za relacijo, dolgo 120 km, vsaj 2 uri vožnje.

Jani želi upravičiti zaupanje volivcev z rezultati, zato se v Parlamentu med drugimi vneto zavzema tudi za Koroško. V teh dneh je, kar dvakrat izpostavil problem nuje izgradnje tretje “razvojne osi” za Koroško. Najprej je, na odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, s problematiko, glasno in odločno seznanil mag. Alenko Bratušek, ministrico za infrastrukturo, nato pa še na izredni seji Državnega zbora z istimi besedami nagovoril Marjana Šarca, predsednika vlade RS, kjer je podal primerjavo potovanja iz Koroške v Ljubljano in iz Lendave v Ljubljano. Poudaril je, da je prav, da se za pot iz Lendave do Ljubljane, dolgo dobrih 190 km, porabi uro in pol. Nikakor pa se mu ne zdi dopustno, da Korošci za krajšo razdaljo porabimo več časa in nam trenutna cesta ne omogoča enako hitrega dostopa do Ljubljane. Kot dodaja, je to, da tretja razvojna os, na katero čakamo že dvajset let, še ni zgrajena, sramota za državo. Zato poudarja, da zaradi tega tudi Koroška zaostaja v razvoju.

Prednik je izpostavil še tri vidike, zakaj je ta cesta nujna. Po njegovih podatkih je iz demografske slike razvidno, da se je na Koroškem število mladih od osamosvojitve do danes zmanjšalo za 37. odstotkov. Na odseku Arja vas – Dravograd se je zgodilo tudi največ prometnih nesreč s smrtnim izidom na slovenskih cestah. Kot zadnjega pa je izpostavil še ekonomski vidik.

Povedal je še, da upa, da se bodo držali dogovora in da se gradnja ceste začne najkasneje v začetku leta 2020. Sklepni govor pa je zaključil z mislijo: “Vladanje ne pomeni neke ugodnosti, kaj šele lagodnosti. Pomeni predvsem odgovornost.

Na vprašanje, ali bi še sam dodal kaj, kar še ni bilo slišano, je odgovoril: »Sam sem jasno izpostavil to, kar je bilo slišano. Tako na odboru kot tudi na seji DZ. Moj slogan je bil med ljudmi. Za ljudi. Poleg tega pa “pravičnost” in “pogum”, kar sem imel tudi napisano na rokah, na sliki na plakatih. Ves čas trdim, da je v politiki nujna pravičnost in pogum. In zdaj ta pogum na nekakšen način izkazujem. Nimam težav se javno izpostaviti in zagovarjati svoja stališča in to bom počel tudi v prihodnje. Iz Koroške si je država delala norca. Je ni jemala resno. Jaz želim to presekati.«

Dogodki