Search
Close this search box.

Prednik: “Če pogledamo nekoliko širše, lahko zasledimo, da so mladi politiki lahko zelo uspešni”

Na kongresu Socialnih demokratov, ki bo predvidoma potekal 10. oktobra in bo prvi digitalni politični dogodek takšnih razsežnosti v Sloveniji, je med kandidati za vodenje stranke tudi Korošec Jani Prednik.

O tem, da so članice in člani SD v sklopu evidentiranj za mesto predsednika SD predlagali tudi koroškega poslanca Janija Prednika, smo na našem spletnem portalu že poročali. Pred dnevi pa je Prednik podal tudi soglasje in uradno postal kandidat za vodenje SD ter se s tem ob bok postavil evropski poslanki in predsedujoči SD Tanji Fajon, ki bo na kongresu njegova edina protikandidatka. Ob tej priložnosti pa smo se z njim na kratko pogovarjali tudi mi.

Glede na to, da smo se s Prednikom pogovarjali ravno na prvi šolski dan, nas je najprej zanimalo, če se še spomni, kako je bilo, ko je prvič prestopil šolski prag. “Svojega prvega šolskega dne se spominjam zelo živo kot verjetno vsak izmed nas. Predvsem se spominjam, kako ponosno sem s šolsko torbo na hrbtu odšel proti soli, poln pričakovanj in verjetno tudi s kančkom strahu in negotovosti”, je svoj prvi šolski dan opisal Ravenčan.

V nadaljevanju pogovora pa smo se osredotočili predvsem na aktualno dogajanje v stranki SD in na slovenskem političnem parketu.

Med drugim je nas zanimalo, ali je o kandidaturi razmišljal že prej, še preden so ga za kandidata za predsednika predlagali strankarski kolegi. Prednik je na to odgovoril, da o kandidaturi prej ni razmišljal. “Moje soglasje h kandidaturi pa je plod razmisleka in pogovora z mojimi sodelavci, ki vidijo to kot alternativo trenutnemu vodstvu.”

V pogovoru s koroškim poslancem smo se dotaknili tudi njegove mladosti. Predvsem je nas zanimalo, kaj odgovarja našim bralcem, ki so mnenja, da je premlad za takšno funkcijo, kot je vodenje politične stranke SD. “Trenutni predsednik države Borut Pahor je stranko, ki ji pripadam, prevzel, ko je bil približno mojih let. Če pogledamo nekoliko širše, pa lahko zasledimo, da so mladi politiki lahko zelo uspešni. Za primer lahko vzamemo Avstrijo in Finsko,” je odločen Prednik.

Glede napovedi, kako se bo odvil kongres, komu bodo člani namenili več podpore pa je dejal: “Trenutno težko komentiram, kajti pred menoj je dolg mesec, ki ga bom preživel med člani in članicami na terenu in na podlagi odzivov s terena bom to lažje komentiral.” Na vprašanje, ali računa na zmago, je zadržano odgovoril, “da je vedno treba delovati v dobrobit ljudi”. “Na koncu pa bomo videli ali mi bodo zvezde naklonjene”.

In kako bo, če bodo zvezde na strani Prednika?V primeru prevzema vodenja stranke se bom v precejšnji meri posvetil delovanju na lokalnem nivoju, kajti močna socialna demokracija na terenu je lahko odgovor za prihodnost in blaginjo našega naroda.” Vedno pa je dobro imeti dva plana in tudi v Prednikovem primeru je tako. “Če ne prevzamem vodenja, bom še naprej poslanec v DZ in se bom z vsemi močni boril za Koroško.”

Kar nekaj kritik je padlo v teh dneh na račun rebalansa proračuna, zato nas je zanimal tudi komentar našega sogovornika. “Čas krize je terjal svoj davek, kar je vidno tudi v osnutku rebalansa proračuna. Ob tem pa me žalosti, da niso bili upoštevani nekateri zelo dobri predlogi SD, ki bi lahko rešili marsikatero stisko,” je pojasnil Prednik.

Na vprašanje, kako ocenjujete dosedanje delo trenutne vlade, pa je odgovoril, “da glede na stanje v zdravstvu in dolge čakalne dobe, s katerimi se državljani soočamo, težko ocenim delo vlade kot uspešno”.

Za konec pogovora smo še preverili, v čem vidi prednost pred njegovo protikandidatko.Med prednosti štejem neobremenjenost z dogodki iz preteklosti. Fokus na prihodnosti. Držanje obljub in skrb za njihovo uresničitev. Pogum, vztrajnost ter odločnost,” je sklenil Prednik.

Dogodki