Pred nami je vremensko pestra noč. V teh krajih bo zapadlo največ snega

Pred nami je vremensko pestra noč. Marsikje po Sloveniji bo močno snežilo. Največ snega bo zapadlo v zahodni, severni in osrednji Sloveniji, napovedujejo na Neujre.si. Ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko ter na jugu in skrajnem vzhodu Slovenije ni izključen žled. Ceste bodo marsikje zasnežene, zato se na pot odpravite dovolj zgodaj in z ustrezno zimsko opremo ter seveda z veliko mero strpnosti in previdnosti, so še dodali.

Vremenska slika nad Evropo

Nad Ligurskim morjem se poglablja ciklon, ki se bo danes zvečer preko severne Italije približal našim krajem in nato potoval južno od nas, proti vzhodu. Nad našimi kraji se bodo zvečer in v noči na četrtek prehodno okrepili vetrovi južnih smeri, ki bodo nad naše kraje prinašali vlažen zrak. Hkrati bo nad nami vztrajala zaloga hladnega zraka. 

Podrobnejša napoved razvoja vremena pri nas

Zahodno Slovenijo bodo popoldne zajele padavine, ki se bodo proti večeru okrepile in se razširile nad večji del Slovenije. Po nižinah Primorske bo deževalo, drugod pa povsod snežilo. Ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko, ter ponekod na jugu in skrajnem vzhodu Slovenije (Kočevsko-Ribniški konec, Bela Krajina, Posavje) ni izključen žled.

V zahodni, osrednji in severni Sloveniji gre že danes pozno popoldan in zvečer pričakovati obilno sneženje, ponoči pa bo prehodno obilno snežilo tudi ponekod drugod po državi. Temperature se bodo ponoči gibale med -2 in 1 °C. 

Jutri zjutraj bodo padavine oslabele in dopoldan ponekod marsikje tudi ponehale, popoldan pa se bodo od vzhoda ponovno prehodno razširile nad večji del Slovenije. Tokrat bo več padavin v vzhodni Sloveniji, na zahodu države pa bo večinoma suho. Količina padavin bo jutri popoldan precej manjša glede na količino padavin, ki bo padla nocoj.

Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 0 do 2 °C, na Primorskem od 6 do 9 °C.

Meteorološki izračuni se glede količine padavin med seboj razlikujejo. Veliko bo odvisno od tega kam natanko se bodo usmerili močnejši padavinski pasovi, ki se bodo prožili iz smeri Jadrana (Tržaški zaliv, Kvarner). Vsi meteorološki modeli se strinjajo vsaj glede približne razporeditve glavnine padavin. Po pregledu in analizi meteoroloških modelov bo največ snega zapadlo v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, najmanj pa v vzhodni in južni Sloveniji. Ponekod na Notranjskem, Gorenjskem ter v osrednji Sloveniji bo zapadlo od 20 do 40 cm novega snega, na vzhodu in jugu Slovenije pa večinoma od 5 do 15 cm. 

Ceste bodo v večjem delu Slovenije zvečer, ponoči in jutri zjutraj zasnežene, zato se na pot odpravite prej kot običajno ter seveda z ustrezno zimsko opremo. Zimske službe bodo na terenu, vendar bodo ceste ponekod zaradi občasnega zelo močnega sneženja precej zasnežene. Lokalno lahko v kratkem času zapade večja količina snega. 

Pred nami je vremensko pestra noč. Marsikje po Sloveniji bo močno snežilo. Največ snega bo zapadlo v zahodni, severni in osrednji Sloveniji, napovedujejo na Neurje.si.  Ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko ter na jugu in skrajnem vzhodu Slovenije ni izključen žled. Ceste bodo marsikje zasnežene, zato se na pot odpravite dovolj zgodaj in z ustrezno zimsko opremo ter seveda z veliko mero strpnosti in previdnosti, so še dodali.

Besedilo: Neurje.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije