Search
Close this search box.

Pred nami je “Svetovni teden dojenja”

Namen Svetovnega tedna dojenja je usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Na Ravnah na Koroškem pripravljajo v okviru projekta "Dojenju prijazno mesto" tudi posebno srečanje.

Vsako leto od 1. do 7. avgusta obeležujemo Svetovni teden dojenja, ki je del aktivnosti
Svetovne zveze za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA).

Namen Svetovnega tedna dojenja je usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in
spodbujanju dojenja. Slogan letošnjega Svetovnega tedna dojenja je »Omogočimo dojenje: Podprimo zaposlene starše«. Smernice Svetovne zdravstvene organizacije in UNICEF-a predpisujejo izključno
dojenje prvega pol leta otrokovega življenja ter nadaljevanja dojenja ob dopolnilni hrani dokler to ustreza obema, materi in otroku, do dveh let ali več.

Po podatkih Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja, ki deluje pod okriljem Slovenske fundacije za UNICEF, imamo v Sloveniji visok delež dojenja v porodnišnicah. V povprečju je ob odpustu dojenih več kot 90 % novorojenčkov. Pogostost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje. Šestmesečnih dojenčkov se doji le še okoli polovica (od tega je le okoli 5 % izključno dojenih), 12-mesečnih dojenčkov pa le še četrtina.

V Sloveniji matere po Zakonu o delovnih razmerjih lahko uveljavljajo pravico do enournega odmora za dojenje, če otroka po vrnitvi na delovno mesto še dojijo. Pravica velja za matere, ki delajo polni delovni čas in do zaključka otrokovega 18 meseca starosti. Uveljavljamo lahko tudi pravico do skrajšanega delovnega časa. Pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva ima eden od staršev, ki neguje in varuje enega otroka do tretjega leta starosti oziroma najmanj dva otroka do osmega leta
starosti najmlajšega otroka. Krajši delovni čas zaradi varstva otroka lahko po novem koristita oba starša hkrati, vendar pri tem ne smeta preseči plačila prispevkov za več kot 20 ur tedensko.


Nacionalni projekt Dojenju prijazno mesto izvaja UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje. Preko programa so aktivnosti usmerjene v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju. Slovenj Gradec in Mislinja sta prvi občini v Sloveniji, ki se ponašata z nazivom Dojenju prijazno mesto in sta naziv pridobili že v letu 2022. Letos je k pridobivanju naziva pristopila tudi občina Ravne na Koroškem, Območna enota NIJZ Ravne na Koroškem v projektu sodeluje kot partner.


Ob Svetovnem tednu dojenja v okviru projekta Dojenju prijazno mesto organizirajo srečanje za bodoče starše in mlade družine. Srečanje bo potekalo v soboto, 5. avgusta 2023 od 10. do 12. ure v Grajskem parku – časopisna kavarna Eleonora na Ravnah na Koroškem. Za udeležence bodo na voljo strokovnjaki iz različnih področij, med njimi IBCLC svetovalka za dojenje, pediatrinja, patronažna med. sestra, socialna delavka, vzgojiteljica, knjižničarka … Vljudno vabljeni!

Vir: NIJZ OE Ravne na Koroškem

Dogodki

Namen Svetovnega tedna dojenja je usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Na Ravnah na Koroškem pripravljajo v okviru projekta "Dojenju prijazno mesto" tudi posebno srečanje.