Search
Close this search box.

Pred nami je najbolj čarovniška noč v letu

Ko otroci začnejo krompirjeve počitnice, že vemo, da je pred vrati najbolj čarovniška noč v letu. Številnim dogodkom ob današnjem 31. oktobru, noči čarovnic, se pridružijo takšni, ki jih brez počitnic najverjetneje ne bi bilo. V Sloveniji pa je ta dan postal tudi priložnost za družbeno odgovorne akcije.

Obeleževanje dneva se je v zadnjih treh desetletjih dodatno krepilo, ker je 31. oktober dan reformacije in dela prost dan. Prav tako smo prosti 1. novembra, ko je dan spomina na mrtve.

Na noč čarovnic od duhca iz jajčnega beljaka do buč z lasmi

Noč čarovnic daje prostor ustvarjalnemu preživljanju prostega časa na različnih področjih. V medijih se vrstijo objave receptov za slane in sladke jedi in različne pijače, ki jih lahko ponudimo na ta dan. Tiste, namenjene otrokom, so poimenovane z ljubkimi imeni, kakršno je denimo duhec, ki ga je mogoče narediti iz stepenega jajčnega beljaka. Pri jedeh in pijačah za odrasle pa bo treba imeti zaradi njihovega poimenovanja ali izgleda dober želodec tudi v prenesenem pomenu. Krvavi sok ni za vsakega, čeprav so v njem le sladke jagode.

Prav tako veliko idej čaka tiste, ki bodo izrezovali buče. Nekateri avtorji denimo predlagajo, da jih izrežejo tako, da bodo imele tudi zobe ali ušesa. Lahko jim dodajo dele žice, da bodo imele lase. Nekatere izrezane buče so lahko pravi umetniški izdelek. Da bi jim podaljšali obstojnost, je lahko v pomoč razpršilo WD-40.

Tudi za udeležbo na halloweenski zabavi uporabimo svojo domišljijo in se izognemo stroškom za drage kostume. Za pripravo v zadnjem hipu zadostuje že črn svinčnik za oči, da se naličimo v črno mačko, ali bela rjuha, da v hipu postanemo duh.

Na Bled se bosta vrnila zlobna zakonca, v Kranju bodo reševali primer umora

Na noč čarovnic se bo zvrstilo več dogodkov, ki so že tradicionalni. Pester program na Blejskem gradu bo prek dneva poskrbel za družine in najmlajše, zvečer pa napovedujejo vrnitev zlobnih zakoncev Kreigh in z njima strašljivo izkušnjo za odrasle.

V Kranju vabijo v rove pod starim delom mesta na interaktivno sobo pobega, pri čemer bodo detektivsko reševali primer umora iz leta 1928. Igralci bodo obiskovalcem pomagali ali jim otežili iskanje poti ven iz rovov. Prireditelji napovedujejo originalne kostume iz obdobja med obema svetovnima vojnama in zgodbo, ki je zasnovana na zgodovinskih dejstvih.

V koruznem labirintu Krtina pri Ljubljani noč čarovnic ni ena, ampak se te noči vrstijo že vse od petka. Obiskovalce pričakujejo denimo čarovnice, okostnjaki, vesoljci, duhovi in umetniško oblikovane buče. Tako dnevni kot nočni obisk je primeren za vse starosti.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pa je v program jesenskih počitnic v Kranjski Gori v času od srede do nedelje vključila raznovrstne aktivnosti in kot posebnost tudi jesensko obarvan ples v maskah ob noči čarovnic. V Kinodvoru v Ljubljani pa se bo tradicionalna noč grozljivk začela s filmom Beau se boji, ki ga je režiral ameriški filmski ustvarjalec Ari Aster.

Toda 31. oktober v Sloveniji zadnja leta ni le dan za zabavo, ampak tudi priložnost za opozorila na strašljive dogodke v resničnem življenju. Vsebino, na katero se bo osredotočil letošnji dan, je začrtal socialni marketing Iz principa, ki je 24. oktobra v središču Ljubljane odprl hišo strahov. Obiskati jo bo mogoče še danes. Skozi simulacijo nasilnega okolja naslavlja problematiko nasilja nad ženskami in dekleti.

Nekaj manj kot 600 prebivalcev se piše Duh

V Sloveniji se 559 ljudi piše Duh, od tega največ oz. 221 v podravski statistični regiji. V državi je ta priimek po pogostnosti na 501. mestu, kažejo podatki republiškega statističnega urada. Prebivalcev s priimkom Strah je 282, največ v osrednjeslovenski regiji. Prebivalcev s priimkom Čar je medtem 61, od tega največ v goriški regiji.

Noč čarovnic, ki smo jo začeli v Sloveniji po osamosvojitvi prevzemati od zahodnoevropskih držav in ZDA, ima svoj izvor v keltskem prazniku samhain. Kelti so ga praznovali 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom. Verjeli so, da mrtvi na ta dan poslednjič pridejo v svet živih.

Praznik je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva, ki so ga začeli prevzemati v 4. stoletju, prekril halloween, kar je skrajšana oblika za besedno zvezo all hallows’ eve oz. v slovenskem prevodu predvečer dneva vseh svetnikov. V ZDA so ga prenesli prav angleški izseljenci.

Dogodki

Ko otroci začnejo krompirjeve počitnice, že vemo, da je pred vrati najbolj čarovniška noč v letu. Številnim dogodkom ob današnjem 31. oktobru, noči čarovnic, se pridružijo takšni, ki jih brez počitnic najverjetneje ne bi bilo. V Sloveniji pa je ta dan postal tudi priložnost za družbeno odgovorne akcije.