V slovenskih lokalih smo lani spili za več kot tisoč ton kave, kava pa po obsegu globalnega trgovanja zaseda 2. mesto, takoj za surovo nafto. Kava se je v zadnjih letih precej podražila, k čemur so pomembno prispevale klimatske spremembe. Brazilija se je tako lani soočila z najhujšo sušo v zadnjih 70 letih, izredne razmere zaradi suše je razglasil tudi Vietnam.
V podjetju Julius Meinl Slovenija bodo Mednarodni dan kave obeležili s pozornostjo za goste okoli 50 lokalov po vsej državi, ki bodo ob naročilu kave dobili simpatično srečko »odstrani premaz in zadeni«, s katero bodo lahko zadeli še eno, brezplačno kavo.
Na Koroškem boste srečke lahko ob kavi prejeli na dveh lokacijah. V Koma baru na Ravnah in ItalianLabu v Slovenj Gradcu.
Po izkušnjah je kultura pitja kave pri nas zelo visoka: »Lokali po vsej Sloveniji uporabljajo zelo kakovostne sestavine, bariste pa se redno izobražujejo. Nekaj razlik je le pri izbiri kavnih napitkov. Primorski del Slovenije pogosteje naroča espresso ali mali kapučino, drugod po državi pa gostje naročajo več bele kave, kapučina ali kave z mlekom. A povsod po Sloveniji gostje vedo, kaj je dobro, in to v lokalih tudi pričakujejo,« je poudaril Tomaž Milič, vodja podjetja Julius Meinl Slovenija.
V kavarnah, hotelih, restavracijah, barih in slaščičarnah smo Slovenci lani spili za 1177 ton kave, od tega skoraj 30 % kave iz znamenite dunajske pražarne Julius Meinl, ki je svojo prvo trgovino na Dunaju, v kateri so prodajali surovo kavo, kakav, čaj, začimbe, riž in sladkor, odprla že leta 1862.
Še nekaj nasvetov o kavi:
Kaj pomenijo oznake kave glede stopnje praženja?
- Light Roast: Polna aroma, najvišji delež sadnih kislin, več sladkobe, manj polno telo. Primerno za filter kavo.
- Medium Roast: Poudari karakteristike kavnih zrn, bolj karamelizirana aroma, srednje sladka z manj kislin in srednje močnega telesa. Primerno za filter kavo in kavne napitke na osnovi espressa.
- Dark Roast: Bolj grenka, sladkorji so popolnoma karamelizirani, zato je manj sladka. Komaj opazne kisline, intenziven okus, močno telo, ostrejša aroma. Primerna za kavne napitke na osnovi espressa.
Kako shranjujemo kavo?
Kava nase veže vlago iz ozračja, zato jo shranjujemo dobro zaprto v suhem prostoru. Občutljiva je na temperaturo, za shranjevanje je primerna sobna temperatura med 20 in 25 stopinj Celzija. Pomembno je, da kavo shranjujemo v prostoru, kjer ni drugih vonjav, saj se jih sicer lahko navzame.
Če kdaj, je jutri pravi čas, da si vzamete trenutek zase in svojo najljubšo družbo in uživate v skodelici odlične kave.
Vir: Epoha