Search
Close this search box.

Praznik mesta Ravne na Koroškem

Praznik Občine Ravne na Koroškem je 12. april, dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto. Praznik mesta Ravne na Koroškem pa na Ravnah praznujejo oktobra, saj ga zaznamujejo v spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ki je bil ustanovljen 12. oktobra 1942, z namenom, da se uprejo okupatorju. V počastitev praznika potekajo na Ravnah vsako leto številne prireditve na različnih lokacijah po mestu in tako je bilo tudi danes.

V dopoldanskem času je na Navrškem vrhu potekala spominska svečanost ob ustanovitvi OF za Ravne in okolico, s položitvijo venca in kratkim kulturnim programom, ki ga je povezoval Aljaž Verhovnik, nastopili pa so člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem in Kvintet Ajda. Osrednji govornik je bil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimilijan Večko. Dogodka ste se udeležila tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen in poslanec Državnega zbora, Jani Prednik. Za vse pa so pripravili tudi pogostitev na kmetiji Navršnik.

Popoldan pa se je praznovanje nadaljevalo na ploščadi pred DTK-jem, kjer je ob 13.00 potekala svečana prireditev, na kateri je bil slavnostni govornik župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Dogajanje so popestrili dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem in Pihalni orkester železarjev Ravne na Koroškem. Dijaki Srednje šole Ravne na Koroškem pa so na svojem razstavnem prostoru pripravili predstavitev svojih izdelkov s področij strojništva, računalništva, elektrotehnike in robotike.

Poskrbljeno je bilo tudi za brezplačno malico in zabavo z ansamblom Koroški kvintet.

Dogodki