Search
Close this search box.

Praznično vzdušje zaznamovalo glasbeno doživetje Miklavževega koncerta simfonikov z gosti

V nedeljo, 10. decembra 2023, so v polni dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca spremljali izjemno glasbeno doživetje - že tradicionalni Miklavžev koncert Koroških simfonikov z gosti.

Dogodek je bil poseben ne le zaradi izjemne glasbe, temveč tudi zaradi odličnih gostov in prazničnega vzdušja, ki je obarvalo vsak trenutek. Orkester, ki ima svoje korenine v majhni 12-članski godalni zasedbi, nato v Simfoničnem orkestru Glasbene šole Ravne, je prerasel v skoraj 75-članski orkester, ki združuje učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, ljubitelje, člane Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Slovenske Filharmonije.

Orkestru, ki deluje pod okriljem Društva glasbenikov Europea, je Ministrstvo za kulturo podelilo status Društva v javnem interesu Republike Slovenije.

Idejni vodja sedanjega orkestra Koroški simfoniki je dirigent mag. prof. Đorđe Berak, s podporo Glasbene šole Ravne na Koroškem, pod vodstvom ravnatelja mag. Aleksandra Kotnika.

Koroški simfoniki so v goste povabili mešani komorni zbor CARINTHIA CANTAT (v prevodu Koroška poje), ki je bil ustanovljen 1996 na pobudo zborovodje Toneta Gašperja. Njihov glasbeni spored sestavljajo skladbe domačih in tujih avtorjev različnih obdobij in stilov, od renesanse do priredb popularnih uspešnic, svojo pevsko podobo pa zbor gradi predvsem na dveh posebnostih, ki predstavljata rdečo nit njegovega dela. To so skladbe v Slovenj Gradcu rojenega skladatelja Huga Wolfa (1860-1903) ter seveda koroške ljudske pesmi, otožni biseri izročila našega naroda. Zbor se redno udeležuje mednarodnih pevskih tekmovanj in revij ter posega po vrhunskih rezultatih.

Koncert je bil otvorjen s skladbo L. Belarja, priredbe J. Privška, “Glej zvezdice božje”, izvedene s strastjo simfoničnega orkestra, sledile so izvedbe solistov, med katerimi je izstopala solo izvedba skladbe “Le Cygne (Labod)” C. Saint-Saënsa, kjer je fagotistka Nika Kotnik s svojim nastopom očarala občinstvo. Program je nadaljeval z vrhunskimi interpretacijami znanih skladb, kot je “Carmen Suite No. 1” G. Bizeta, “Habanera” iz opere Carmen, ter z dramatičnim izvajanjem “Tango Fantasia” J. Gadea, kjer je flavtistka Klara Kobolt navdušila z izjemno tehnično dovršenostjo in čutno izvedbo.

Med glasbenim vrhuncem koncerta so se zvrstile tudi praznične klasike in interpretacije skladb, kot je “What a Wonderful World” in “Time to Say Goodbye“, ki so še dodatno poudarile praznično vzdušje in čustva v dvorani.

Zbrane je, ob prisotnosti podžupana Andreja Erjavca, nagovoril vidno ponosen župan dr. Tomaž Rožen, saj so redka mesta, ki se ponašajo s simfoničnim in pihalnim orkestrom na tako zavidljivem nivoju. Ravno v letu, ko so naše mesto prizadele katastrofalne poplave in so tudi simfoniki zaradi uničenega Kulturnega centra morali vaditi v Mladinskem domu v KS Strojnska Reka, za kar so izrazili posebno hvaležnost, je polna dvorana z aplavzi poplačala vsaj del truda in napora, ki ju prof. Berak in glasbeniki vlagajo v obstoj in razvoj najvišje zvrsti glasbe v mestu. Dr. Rožen je v svoji praznični poslanici dejal: »Prisotnost takšnega glasbenega ansambla v našem mestu prinaša neprecenljivo kulturno bogastvo ter raznolikost, ki odraža našo zavezanost kulturi, umetnosti in glasbi ter ob Glasbeni šoli Ravne tvori izjemno platformo za izobraževanje in kulturno izmenjavo v našem okolju. Zato iskrena hvala glasbenicam in glasbenikom, da se trudite, profesorju Đorđetu Beraku in vam, drage občanke in občani, za vašo podporo in sodelovanje pri soustvarjanju kulturnega življenja v našem mestu.” ter zaključil: “V tem prazničnem duhu naj vam zaželim lepe praznike in uspešen začetek novega leta, polnega novih priložnosti in dosežkov, ki se jih bomo veselili skupaj!”

Miklavžev koncert je v sklopu Čarobnega decembra na Ravnah tako z izbrano glasbo in prazničnim vzdušjem občinstvo popeljal v nepozabno glasbeno doživetje ter pustil vtis, ki ga bomo še dolgo nosili v srcu.

Vir: Občina Ravne.si

Fotogalerija

V nedeljo, 10. decembra 2023, so v polni dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca spremljali izjemno glasbeno doživetje - že tradicionalni Miklavžev koncert Koroških simfonikov z gosti.