Search
Close this search box.

Prah po odstopu Horvata z mesta direktorja KD Slovenj Gradec se še ni polegel

V Slovenj Gradcu še vedno veliko prahu dviga odstop direktorja KD Slovenj Gradec, Davorina Horvata. Nad odstopom in dogajanjem sta presenečena tako Horvat kot Klugler, vendar vsak na svoj način.

Pred dnevi smo že poročali, da z mesta direktorja Kulturnega doma Slovenj Gradec, nepreklicno odstopa Davorin Horvat, ki je kulturni dom vodil od 1. 6. 2017. Objavili smo že tudi njegovo repliko na prvi članek in pojasnilo slovenjgraškega župana, Tilna Kluglerja, glede omenjenega odstopa in prejete odstopne izjave. Danes objavljamo še odziv Davorina Horvata na celotno dogajanje, glede njegovega odstopa z mesta direktorja KD Slovenj Gradec in komentar župana Tilna Kluglerja.

Že po objavi prvega prispevka, v katerem sta podala izjavi glede omenjenega odstopa tako Horvat kot tudi župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler, se je na naše uredništvo obrnil Horvat, s pojasnilom glede vložitve odstopne izjave, za katero je Klugler navedel, da jo je prejel po elektronski pošti in da je nad odstopom Horvata z mesta direktorja KD Slovenj Gradec presenečen. Horvat je takrat pojasnjeval, da gre za zavajajoče navajanje, pri tem je še enkrat poudaril: ” Odstopno izjavo sem dal Občinskemu svetu preko vložišča MO SG dne 30. 4. 2019, jaz je nisem poslal županu po elektronski pošti«.

Seveda smo za pojasnilo glede navedbe, da je prejel odstopno izjavo preko elektronske pošte, prosili tudi župana Tilna Kluglerja, ki je na novinarski konferenci, 28. 5. 2019, med drugim povedal: »“Jaz lahko povem, da sva z njim dokaj solidno sodelovala in da me je ta odstopna izjava presenetila. Glede na to, da je verjetno Horvat vse vas seznanil, da je on presenečen nad mojo izjavo, da je mene presenetilo, da sem prejel njegovo odstopno izjavo po mailu. Ampak tako se je zgodilo, jaz sem dobil njegovo odstopno izjavo iz našega vložišča po mailu, kjer sem jo prebral. Njega do mene ni bilo. Tako da žal ne morem drugače komentirati, kot to dejstvo na kakšen način sem jaz njegovo izjavo dobil in prejel.” Celoten posnetek izjave Tilna Kluglerja najdete TUKAJ.

Včeraj pa se je na naše uredništvo ponovno obrnil Davorin Horvat z izjavo oziroma odzivom glede dogajanja ob njegovem odstopu. Besedilo objavljamo v celoti, kot ga je zapisal Horvat.

»Gospod župan pravi, da je nad mojim odstopom presenečen. Moram reči, da sem tudi jaz presenečen, ampak ne nad mojim odstopom. Presenečen sem, da po mojih informacijah do včeraj (29. 5. 2019), občinske svetnice in svetniki niso prejeli moje odstopne izjave, ki sem jo preko vložišča MO SG, naslovljeno na OS MO SG vložil 30. 4. 2019. V odstopni izjavi sem zapisal, da zahtevam, da se občinski svetniki seznanijo z razlogi za mojo odločitev. Prejela pa jo je očitno Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Saj je že izbrala kandidatko za V. D., kot smo slišali na tiskovni konferenci od gospoda župana (28. 5. 2019).«

»Presenečen sem, saj je ime izbrane kandidatke, povezano z mojim odstopom. Gospa je predstavnica najemojemalca prostorov v KD SG, s katero nimamo urejenih pogodbenih razmerij, za kar sem si ves čas vodenja zavoda zaman prizadeval.«

»Presenečen sem, da je, gospod občinski svetnik, ki je tudi predstavnik najemojemalcev prostorov v KD SG, tudi član Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. No, poleg tega je še član treh občinskih komisij (Statutarno pravne komisije, Negospodarstvo in javne službe družbenih dejavnosti in Komisiji za podeljevanje občinskih priznanj, slednji tudi predseduje). Poleg tega je član kar v treh Svetih zavodov (v KD SG kot namestnik predsednice in v dveh kot predsednik – Koroški pokrajinski muzej (KPM) in Spotur).«

»Ja, presenečen sem, res sem presenečen nad tem, kar doživljam. Nisem si nikoli mislil, da se bom v svojem rodnem Slovenj Gradcu kdaj počutil tako. Kako? Najbolj nazorno to mogoče lahko opišem z v širšem prostoru znanim pregovorom “Kadija te tuži, kadija te sudi”, je zaključil Horvat»

Za komentar, zakaj svetniki še niso bili seznanjeni z odstopom Davorina Horvata z mesta direktorja KD Slovenj Gradec, smo prosili tudi župana Tilna Kluglerja, ki je odgovoril, da bodo seznanjeni na seji. »Lahko povem, da smo tudi v tem primeru izpeljali običajni postopek, v katerem se je z odstopom najprej seznanil Kviaz, ki bo ustrezno ukrepal naprej. Občinski svetniki bodo z odstopno izjavo in njeno vsebino seznanjeni na seji, ko jo bomo sklicali. Tako, da ne vidim v tem nobenega problema,« je zadevo pojasnil Klugler.

Glede vršilca dolžnosti direktorja, na mesto katerega naj bi, kot je na novinarski konferenci omenil župan, imenovali Andrejo Gologranc, vodjo slovenjgraške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, je Klugler danes pojasnil, da je imenovanje v.d. direktorja v pristojnosti občinskega sveta, da ga oziroma jo bodo imenovali svetniki. Prav tako je imenovanje članov v zavode v pristojnosti Kviaza in občinskega sveta. Klugler je še dodal, da so vsi člani zavodov od občinskega sveta prejeli večinsko podporo in zaključil, da je to stvar Kviaza ter občinskega sveta in ne gospoda Horvata.

Dogodki

V Slovenj Gradcu še vedno veliko prahu dviga odstop direktorja KD Slovenj Gradec, Davorina Horvata. Nad odstopom in dogajanjem sta presenečena tako Horvat kot Klugler, vendar vsak na svoj način.