Povzročila dve prometni nesreči in z vožnjo nadaljevala brez dveh pnevmatik

Policisti PU Celje poročajo o voznici, ki so jo v ponedeljek obravnavali zaradi več prekrškov.

Šentjurski policisti so v ponedeljek zgodaj zjutraj obravnavali voznico osebnega vozila, ki je od Levca do Teharij povzročila dve prometni nesreči. V Levcu je voznica zapeljala čez krožišče, trčila v robnik in prometni znak in z vožnjo nadaljevala. V krožišču na Teharjah ji je z vozila snelo obe pnevmatiki, kar je ni ustavilo in je z vožnjo nadaljevala dokler je policisti niso ustavili na šentjurskem območju.

Preizkus z alkotestom je pokazal, da je vozila pod vplivom alkohola. Sledi obdolžilni predlog.

V zadnjem času policisti znova opažajo, da je alkohol med vozniki vse preveč prisoten. Ker je lepo vreme na ceste zvabilo mnogo kolesarjev, mopedistov in motoristov, so zaradi poslabšanja varnosti voznikov enoslednih vozil, le tem v zadnjih nekaj dneh namenili več pozornosti. Zaskrbljujoče so ugotovitve, da jih je mnogo vozilo pod vplivom alkohola.

Od 62 kontroliranih motoristov jih je šest vozilo pod vplivom alkohola, trije so imeli v krvi več kot promilo alkohola. Z alkotesti so preizkusili tudi 71 kolesarjev. Pod vplivom alkohola jih je kolesarilo sedem. Šest od njih je imelo v krvi več kot promilo alkohola.

Sporočajo, da alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. To v prometu konkretno pomeni izzivanje nevarnosti, prepočasno ali prehitro vožnjo, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč in podobno.

Da bi bile naše ceste bolj varne, morajo za to poskrbeti predvsem vozniki sami, s spoštovanjem cestno prometnih predpisov in odgovornim ravnanjem. Vsem voznikom znova polagajo na srce, da alkohol ne sodi za volan, zato naj nikar ne vozijo, če so pod vplivom alkohola.

Vir: PU Celje