Povprečno slovensko gospodinjstvo za elektriko odštelo 17 odstotkov manj kot lani

light-4297386_1280

Stroški električne energije za povprečno gospodinjstvo so se v drugem četrtletju v primerjavi s prvim znižali za sedem odstotkov, na letni ravni pa za 17 odstotkov, kažejo podatki ministrstva za infrastrukturo. Znižanje so pripisali ukrepom za blaženje posledic epidemije covida-19, ki so pri cenah elektrike veljali od začetka marca so konca maja.

Vlada je ob začetku epidemije male poslovne odjemalce in gospodinjstva začasno oprostila plačevanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, ki sta sicer običajen sestavni del položnice, ki jih plačujejo uporabniki. Poleg tega pa jim agencija za čas veljave ukrepov ni zaračunavala tarifne postavke za obračunsko moč

V drugem trimesečju je za povprečnega gospodinjskega odjemalca delež postavke energija v strukturi maloprodajne cene znašal 44,4 odstotka, delež omrežnine 30,3 odstotka, delež dajatev v energetiki pet odstotkov, delež trošarine 2,3 odstotka in davek na dodano vrednost 18 odstotkov končne maloprodajne cene.

Maloprodajna cena za povprečnega negospodinjskega odjemalca pa se je v drugem trimesečju v primerjavi s prvim znižala za en odstotek, na letni ravni pa povišala za štiri odstotke.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.