Search
Close this search box.

Povpraševanje po delovni sili še naprej večje od ponudbe

Povpraševanje po delovni sili še naprej presega ponudbo, zato se morajo delodajalci vedno bolj truditi, da pridobijo kadre. Dejansko je vsak poklic danes iskan poklic, je ob začetku današnjega Kariernega sejma MojeDelo.com v Mariboru povedal Rok Pajk iz agencije Kariera. Samo farmacevtska družba Lek išče 5

Direktor tržnih izdelkov in član uprave Leka Simon Rečnik je povedal, da sta boj za kadre in bitka za talente globalno vseprisotna, konkurenca med delodajalci pa stalno narašča. “Tudi najbolj propulzivne industrijske panoge niso iz tega izvzete. Zato moramo graditi ekosistem med gospodarstvom ter pedagoškim, raziskovalnim in inovacijskim delom družbe in povezati naše sile,” je dejal.

Spomnil je, da Lek v prizadevanjih za pridobitev ustreznih kadrov med drugim sodeluje pri snovanju študijskih programov, mladim omogoča štipendije in mednarodne prakse ter prireja različne dogodke. V Mariboru septembra načrtuje vrhunski znanstveni dogodek s 30 najbolj perspektivnimi študenti iz različnih držav.

Za nov center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, ki ga gradijo, bodo do konca leta 2026 razpisali okoli 300 novih delovnih mest. Po Rečnikovih besedah iščejo raznolike profile, od naravoslovno tehničnih smeri do družboslovja in informacijskih tehnologij. “Zanimajo nas predvsem kompetence, kot je na primer sposobnost reševanja problemov, medsektorsko delovanje, vodenje projektov,” je pojasnil.

Direktor Orodjarstva Gorjak in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak je izpostavil pomen osnovnih poklicev, kot so zidarji, vodovodarji in keramičarji. “V družbi ne smemo zaničevati takšnih poklicev. Brez njih ne gre, zato je treba mlade nagovarjati k izbiri teh poklicev,” je dejal in izrazil željo po večjih prizadevanjih države v tej smeri. “O tem se pogovarjamo že več deset let. Zamudili smo že veliko priložnosti, stanje pa je vedno hujše,” je povedal.

Tako v obrtni zbornici kot v njegovem podjetju opažajo, da višina plače za delavce ni več bistvenega pomena, ampak jim morajo delodajalci ponuditi tudi druge stvari. “Iskalcem zaposlitve so danes ključnega pomena odnosi, urniki, možnost usklajevanja službenega in delovnega časa, možnost dela od doma, v Ljubljani je na primer zelo pomembno, če ima delavec zagotovljeno parkirno mesto,” je povedal tudi Pajk iz agencije kariera.si.

Podobno ugotavljajo na mariborskem zavodu za zaposlovanje, kjer se sicer še vedno soočajo tudi z odlivom kadra v sosednjo Avstrijo. Po besedah direktorja območne službe zavoda Bernarda Memona ocenjujejo, da na avstrijskem Štajerskem dela okoli 15.000 Slovencev, na avstrijskem Koroškem pa okoli 5000, večinoma v avtomobilski industriji in storitvenih dejavnostih. “A težava naše regije ni samo Avstrija, ampak je velik izziv tudi to, kako zadržati kadre, ki odhajajo v osrednjo Slovenijo in savinjsko-šaleško regijo,” je povedal.

Od januarja do konca aprila letos so podjetja na območju tega zavoda, kjer je v evidenci približno 6100 brezposelnih oseb, objavila okoli 5300 prostih delovnih mest, za prihodnje pa so napovedala še približno novih 4000 zaposlitev. To po Memonovih besedah kaže, da bodo podjetja imela veliko težav z iskanjem kadra, zato je treba na vseh področjih okrepiti aktivnosti za aktiviranje vsega razpoložljivega delovnega potenciala v regiji.

Na Kariernem sejmu MojeDelo.com, ki danes poteka v Hotelu City v Mariboru, predstavljajo okoli tisoč delovnih priložnosti. Po besedah Nike Rakonjac iz družbe Styria digital marketplaces se išče različne profile, med drugim kadre za informacijsko-komunikacijski sektor in programerje, delavce v prodaji, CNC operaterje, tehnologe, električarje, delavce v proizvodnji, monterje in voznike. “Premoč je na strani kandidatov, na voljo imajo veliko možnosti in delodajalci se morajo močno potruditi, da jih pritegnejo,” je dejala.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Povpraševanje po delovni sili še naprej presega ponudbo, zato se morajo delodajalci vedno bolj truditi, da pridobijo kadre. Dejansko je vsak poklic danes iskan poklic, je ob začetku današnjega Kariernega sejma MojeDelo.com v Mariboru povedal Rok Pajk iz agencije Kariera. Samo farmacevtska družba Lek išče 5