Search
Close this search box.

Povečano povpraševanje po ločitvenih odvetnikih

Ločitev

Ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa so prizadeli ponudnike skoraj vseh vrst storitev. Padec je še posebej opaziti pri organizatorjih različnih dogodkov, denimo porok. Po drugi strani pa se je povečalo povpraševanje po mojstrih za hišna popravila in čistilnih servisih. Veliko dela imajo tudi prevozniki in špediterji.

Ukrepi glede omejevanja neposredne prodaje storitev in javnega življenja nasploh zdaj trajajo že mesec dni. Kako se je v tem času gibalo povpraševanje po različnih vrstah storitev, so preverili pri portalu Omisli.si, ki povezuje iskalce in ponudnike storitev.

“Povpraševanje in ponudba sta zaradi omejitev širjenja novega koronavirusa v upadu, kar je bilo pričakovati,” so zapisali. Padec je opaziti predvsem tam, kjer je potrebna neka oblika osebne interakcije med stranko in izvajalcem, kot tudi pri vseh projektih, ki niso časovno občutljivi oz. niso nujni.

Najbolj so na udaru storitve v zvezi z organizacijo različnih dogodkov, kjer je opaziti kar 74,3-odstoten upad povpraševanja. To je razumljivo, saj so poroke, obletnice in javni dogodki do nadaljnjega odpovedani oz. preloženi.

A če je to dobro za socialno distanciranje in zajezitev širjenja novega koronavirusa, pa je hkrati pogubna nova realnost za ponudnike tovrstnih storitev, kot so denimo glasbeniki, gostinci, fotografi in animatorji, katerih cilj je ravno zbliževanje ljudi.

Najbolj so prizadeti poročni prevozi (-89,6 odstotka), slaščičarji (-85,4 odstotka), gostišča in hoteli (-84,5 odstotka), avtobusni prevozniki (-80.6 odstotka), cvetličarji (-78,6 odstotka), glasbeniki (-76,7 odstotka), fotografi (-58,9 odstotka) ter catering ponudniki (-75 odstotkov).

Manj se je sicer zmanjšalo povpraševanje po ponudnikih poročnih oblek (-5,9 odstotka) ter team building dogodkov (-25 odstotkov).

Številni poročeni pari so medtem očitno ugotovili, da niso več za skupaj. Povpraševanje po ločitvenih odvetnikih se je povečalo za 55,3 odstotka.

Pravniki imajo na splošno še enkrat več dela kot pred uveljavitvijo ukrepov. Veliko več dela imajo tudi ponudniki prevoza blaga in špediterji (+550 odstotkov) ter zavarovalni agenti (35,6 odstotka).

Ker so domovi postali učilnice, domače pisarne in lokacije za preživljanje prostega časa sedem dni na teden, ne čudi, da to dodatno obremeni infrastrukturo domov in veča potrebo po domačih (nujnih) popravilih.

Zato nekatere kategorije ponudnikov storitev beležijo rast, med njimi mojstri za hišna popravila (+10 odstotkov), serviserji (+14,3 odstotka), vodovodarji (+16,7 odstotka) in električarji (+39,3 odstotka).

Ker se zdaj že vsi dobro zavedamo, da bomo več časa v prihodnje preživljali doma, je opazna tudi rast povpraševanja po storitvah gradnje in obnove, denimo za urejanje okolice (+2,2 odstotka), prenovo kopalnice (+6,3 odstotka), vrtnarstvo (+25 odstotkov), zidarstvo (+44,2 odstotka), menjavo oken (+70,6 odstotka), prenovo mansarde (123,5 odstotka) ali celega stanovanja (+125 odstotkov).

Pri t. i. osebnih storitvah je opaziti upad povpraševanja po trenutno prepovedanih storitvah. Zaradi omejitve gibanja preko občinskih mej denimo za najem avtodomov ni nobenega zanimanja.

Je pa veliko rast opaziti pri najemu vozil, kar je lahko posledica ukinitve javnega prevoza (+87,5 odstotka).

Zmanjšalo se je tudi povpraševanje po nenujnih storitvah, kot so denimo pasji hotel (-99,5 odstotka) in pasja šola (98,5 odstotka) ter lepotni posegi (-94,5 odstotka).

Sicer pa raste tudi povpraševanje po čistilnih storitvah (+34,5 odstotka), kar gre verjetno pripisati odloku o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb.

Na žalost na portalu Omisli.si opažajo tudi rast povpraševanja po nagrobnih spomenikih (+60 odstotkov).

Podjetja so se te dni precej usmerila vase, zato beležijo manj povpraševanja po storitvah oglaševanja (-72,5 odstotka), tiska (-68,3 odstotka), prevajanja (-66,4 odstotka) in oblikovanja (-64,6 odstotka).

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mitja Pritržnik
3 let nazaj

Dodajam povezavo do original raziskave: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/blog/kako-mocno-je-novi-koronavirus-covid-19-prizadel-lokalne-ponudnike-storitev-v-sloveniji/
In dobro novico: “Stanje povpraševanj se že normalizira in na večini področij že beležimo rast zanimanja strank. Menimo, da se bo stanje povsem izenačilo tistemu izpred krize v roku tedna dni!”