Search
Close this search box.

Potza: Pravna oseba lahko organizira sestanek v gostinskem obratu

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na današnji novinarski konferenci predstavila tedensko poročilo o inšpekcijskih nadzorih. Med drugim je pojasnila tudi, kako je s strežbo hrane in pijače v gostinskih obratih.

Deana Potza je dejala, da je bilo v gostinstvu opravljenih 120 nadzorov in izrečenih 16 opozoril. Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo nadzorov 368, izrečenih pa skupno 38 opozoril. Število nadzorov na zunanjih javnih površinah je bilo 244, pri čemer so izrekli 40 opozoril, je pojasnila Potza in dodala, da v večstanovanjskih stavbah ni bila ugotovljena nobena neskladnost.

V preteklem tednu so nadaljevali tudi z opravljanjem nadzorov v osnovnih šolah in vrtcih, kjer so preverjali izvajanje hitrega testiranja za zaposlene in ali vzgojno izobraževalni zavodi zagotavljajo testiranje za svoje zaposlene. Kot je pojasnila Deana Potza prve ugotovitve kažejo, da so vsi zavodi zagotavljali testiranje zaposlenih s strani pooblaščenega izvajalca. Tudi pri sami organizaciji testiranja in obveščanju zaposlenih o izvedbi testiranja ni bilo ugotovljenih večjih nepravilnosti, je pojasnila.

Pod določenimi pogoji dovoljena strežba pijače in hrane v gostinskem obratu.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na novinarsko vprašanje odgovorila, da je ves čas veljavnosti ukrepov podjetjem omočeno organiziranje prehrane na delu za svoje zaposlene. Pri tem je dodala, da je to mogoče tudi v sodelovanju z gostinskimi obrati. “Ker nekatera podjetja nimajo lastne menze za zagotovljene malice. Organizirana prehrana na delu se mora izvajati skladno s priporočili NIJZ in pod pogojem, da so v gostinskem obratu prisotne samo osebe iz enega podjetja, ki predstavljajo nekakšen mehurček,” je pojasnila Potza.

Ob tem je dodala, da v primeru, če bi tam želelo imeti malico še drugo podjetje, morajo delavci prvega podjetja prostore zapustiti, prostore je potrebno prezračiti, razkužiti, zagotoviti je potrebno vsa priporočila NIJZ in potem lahko delavci iz drugega podjetja tam malicajo. “Na ta način je onemogočeno mešanje posameznikov iz različnih podjetjih oziroma iz različnih mehurčkov,” je še povedala in dodala, da v primeru, ko malico zaužijejo delavci nekega podjetja “ne govorimo o zbiranju, saj so delavci na delovnem mestu večinoma časa skupaj”.

Pod določenimi pogoji je dovoljeno tudi “zbiranje business to business”. Deana Potza je pojasnila, da je pod določenimi pogoji dovoljena strežba pijače in hrane v gostinskem obratu. Gostinsko storitev lahko, po njenih besedah koristi pravna oseba, torej nekdo, ki ima registriran s.p. ali d.o.o..

Dogodki

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na današnji novinarski konferenci predstavila tedensko poročilo o inšpekcijskih nadzorih. Med drugim je pojasnila tudi, kako je s strežbo hrane in pijače v gostinskih obratih.