Potrjen prvi primer južnoafriške različice pri nas, epidemiološko stanje se poslabšuje

V Sloveniji je potrjen prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa, je potrdil minister za zdravje Janez Poklukar. Gre za mariborskega zdravnika, ki se je vrnil s potovanja po Afriki, od koder se je vrnil še z dvema osebama, ki sta prav tako zboleli. Ob tem prvi mož NIJZ Milan Krek opozarja, da trend okužb z novim koronavirusom narašča.
coronavirus-5185259_1920

Epidemiološka služba je ugotovila vse visoko rizične stike in tako štiri osebe napotila na testiranje in v karanteno, še dodatnih šest pa ravno tako v karanteno. “Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje sta tudi ti osebi okuženi z južnoafriško različico novega koronavirusa,” je dejal Poklukar.

Dodatni ukrepi po besedah ministra zaenkrat niso potrebni, saj epidemiološka služba zagotavlja, da so vsi visoko rizični stiki v karanteni. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so sicer pred dnevi potrdili, da se je pri njih z novim koronavirusom okužil zaposleni, ki je bil pred tem cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19. Nekateri mediji so takrat poročali, da naj bi šlo za nevrokirurga, ki se je vrnil iz Afrike.

Iz previdnostnih razlogov se je ministrstvo z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano ter Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo dogovorilo, da bodo namesto dosedanjih 10 odstotkov tedensko sekvencirali (torej analizirali sekvence genoma virusa) 30 odstotkov pozitivnih testov z območja mariborske regije. Gre za previdnostni ukrep, je dejal minister.

Sicer pa je zdravstveni minister pozval ljudi, naj ne potujejo v tujino, če to ni nujno, saj imajo druge države še bistveno slabšo epidemiološko sliko in še več novih sevov. Prav tako je opozoril, da epidemije še zdaleč ni konec.

Ob tem pa direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek opozoril, da se je trend potrjenih okužb v zadnjih dneh obrnil navzgor, slabo epidemiološko stanje je zlasti v obalno-kraški regiji, ki pa meji na Furlanijo-Julijsko krajino, kjer je 25 odstotkov vseh okužb z angleško različico virusa.

Doslej so potrdili 35 primerov angleške različice, pri čemer Krek opozarja, se primeri v zadnjih tednih povečujejo eksponentno. Različica je prisotna po vsej državi, potrdili so jo pri 21 osebah, ki pred tem niso bile v tujini, torej so se okužile doma.

“Ukrepi, ki jih ponavljamo že eno leto, morajo zdaj še bolj veljati, ker je virus bolj nalezljiv. To je ohranjanje razdalje, prezračevanje prostorov, nošnja mask, sicer se bo zelo razširil,” je pozval.

Je pa boljše stanje glede umrljivosti covidnih bolnikov v Sloveniji v zadnjih mesecih. S cepljenjem proti covidu-19 v domovih za starejše radikalno znižalo število umrlih, tako so v zadnjih tednih tudi dnevi, ko ne umre noben oskrbovanec iz domov. Tudi v splošni populaciji se število smrti covidnih bolnikov znižuje. Število presežnih smrti se je v zadnjem tednu znižalo na 30, kar pomeni, da je Slovenija med državami v Evropi, kjer je presežna smrt nizka, je dodal.

V Sloveniji so sicer v četrtek potrdili 912 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 20,3 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 529 covidnih bolnikov, 95 jih je potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 42 oseb, 14 jih je umrlo.

V prihodnjem tednu v Sloveniji pričakujemo dve pošiljki s cepivi proti covidu-19. V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece, so za STA pojasnili na NIJZ. Cepivo Pfizerja bo v prihodnjem tednu namenjeno za starejše od 75 let, pa tudi vse starejše od 80 let, ki se doslej še niso cepili.

Krek je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so pozvali združenja družinskih zdravnikov in splošnih zdravnikov, naj obvestijo zdravnike v zdravstvenih domovih kot tudi koncesionarje, naj se aktivirajo in čim več starostnikov pošljejo na cepljenje. “Upamo, da bo padlo na plodna tla in bodo ostale starostnike, ki se še niso, cepili,” je povedal.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji bo od sobote prepovedan vstop in izstop iz te regije, ne bo pa gibanje omejeno na občine. V tej regiji bo ponovno prepovedano zbiranje ljudi, šol pa v tej regiji zaenkrat po besedah notranjega ministra ne bodo zapirali.

Drugod v državi ostaja omejitev zbiranja do 10 ljudi, gibanje v nočnem času je še vedno prepovedano povsod.

Pripravila Anja Gorenc

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.