Search
Close this search box.

Potekala je parada z osrednjo slovesnostjo ob 100-letnici PGD Kotlje

Prostovoljno gasilsko društvo Kotlje je pretekli konec tedna praznovalo častitljivi jubilej - 100-letnico delovanja. Potekala je parada s slovesnostjo. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec.

Preteklo soboto, 24. junija 2023 se je v čast 100-letnice PGD Kotlje odvijala velika gasilska parada in osrednja slovesnost. Na paradi je sodelovalo okoli 150 gasilk in gasilcev ter 7 vozil.

Po paradi se je slavje nadaljevalo pod šotorom, kjer je potekala osrednja slovesnost ob jubileju PGD Kotlje.

V programu so sodelovali članice in člani Pihalnega orkestra železarjev Ravne ter saksofonist Grega Šteharnik. Zbrane je najprej nagovoril predsednik PGD Kotlje Emil Pušnik, s pozdravnimi nagovori pa župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je med drugim povedal: »Današnji čas je žal čas individualizma. Vendar, ko pride do naravnih in drugih nesreč, lahko le skupaj zagotovimo varnost krajanov. Tega se zavedamo tudi na ministrstvu in lanska intervencija na Krasu nas je veliko naučila. Prostovoljna gasilska društva so danes branik skupnosti, kolektivnega duha, tovarištva, sodelovanja, prijateljstva in pomoči sočloveku v nesreči. Ne glede na to, koliko je ura, kakšno je vreme, ali je noč ali je dan, ko zazvoni pozivnik, je naloga jasna – čimprej pomagati ljudem. Gasilke in gasilci, držite skupaj, kot ste doslej in skupaj bomo kos vsem tegobam, ki nas bodo še prizadele, kajti podnebne spremembe nam kažejo svoje zobe.«

Na slovesnosti je bilo predano vozilo MAN GVC 1 (16/25), ki je izjemna pridobitev za PGD Kotlje. Doslej je vozilo služilo najzahtevnejšim pričakovanjem Koroškega gasilskega zavoda in izvajanju njihovih aktivnosti, odslej prehaja v garažo in uporabo Kotuljskih gasilcev. Gasilno vozilo s cisterno GVC 16/25 je gasilno vozilo z vgrajeno visokotlačno gasilsko črpalko, ki jo poganja motor vozila, ima vgrajen rezervoar za 3500 l vode in eno ali dve hitro napadalni napravi ter gasilsko tehnično opremo. Vozilo je blagoslovil župnik Edvard Vajda, nato pa je potekala simbolična predaja vozila.

Župan dr. Tomaž Rožen je ključe vozila prevzel od predstavnika Koroškega gasilskega zavoda Davida Vaukmana in jih izročil poveljniku PGD Kotlje Urošu Prazniku, ta pa strojnemu referentu PGD Kotlje Danilu Luterju.

Na prireditvi od častitljivem jubileju sta bila prisotna tudi evropski poslanec Matjaž Nemec ter poslanec v Državnem zboru RS Jani Prednik.

V večernih urah je v Kotljah potekala velika gasilska veselica z ansamblom Banovšek, velikim srečelovom in glasbenim presenečenjem, ki je bil tokrat Luka Basi.

Vir: ravne.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
10 mesecev nazaj

Ta Prednik se spet slini zraven! Povsod je zraven, pa nič od njega ni! Kaj pa je naredil za svojo občino!

Dogodki

Prostovoljno gasilsko društvo Kotlje je pretekli konec tedna praznovalo častitljivi jubilej - 100-letnico delovanja. Potekala je parada s slovesnostjo. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec.