Search
Close this search box.

Potekala je 6. redna seja Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem

6. redna seja Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem je potekala v sredo, 7. junija 2023, v veliki sejni sobi Občine Ravne na Koroškem, s pričetkom ob 15. uri. Vodil jo je župan dr. Tomaž Rožen.

Po ugotovitvi sklepčnosti in pregledu zapisnika 5. redne, ter 1. in 2. dopisne seje so članice in člani Občinskega sveta prešli na obravnavo dnevnega reda s 16 točkami, se seznanili z izvrševanjem sklepov pretekle seje, o delu od 19. 4. 2023, z odgovori na vprašanja in pobude 5. redne seje OS. Sklep prve dopisne seje, ki je bila 8. 5. 2023 je obsegal obravnavo in seznanitev Občinskega sveta Občine Ravne na koroškem s predlogom občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območij enot urejanja prostora z oznakama RA03 in RA04 (kompleks MG ROHR) in ga sprejel v prvi obravnavi, sklep OS 2. dopisne seje, ki je potekala 17. 5. 2023, je vsebinsko predstavljal izdajo soglasja za najem dolgoročnega kredita v višini 443.099 €, ki ga bo Koroški gasilski zavod najel za investicijo nabave gasilskega vozila s cisterno.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je na svoji 4. redni seji sprejel Odlok o proračunu za leto 2023, s katerim je določil, da se del proračunskih sredstev, v višini 100.000 EUR, nameni financiranju projektov v okviru participativnega proračuna. Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je v točki 6, 6. redne seje, sprejel Sklep o namenski razdelitvi sredstev ožjim delom lokalne skupnosti za leto 2023, ki opredeljuje razpoložljiva sredstva, merila in faze izvedbe financiranja tega dela proračunskih sredstev. Razpoložljiva sredstva bodo zagotovljena za izvedbo izbranih projektov in razdeljena proporcionalno po številu volivcev v posameznem ožjem delu, pri čemer najnižji znesek, ki ga prejme posamezni ožji del znaša 4.000,00 EUR. Glede na predlagano metodo delitve posameznim ožjim delom občine pripadajo sledeča sredstva: 16.000 EUR za projekte na območju Krajevne skupnosti Kotlje; 9.000 EUR za projekte na območju Krajevne skupnosti Strojnska Reka; 7.000 EUR za projekte na območju Krajevne skupnosti Dobja vas; 18.000 EUR za projekte na območju Četrtne skupnosti Čečovje; 24.000 EUR za projekte na območju Četrtne skupnosti Javornik-Šance; 14.000 EUR za projekte na območju Četrtne skupnosti Trg; po 4.000 EUR pa za projekte na območju Vaških skupnosti Strojna, Dobrije in Brdinje.

V primeru, da za posamezni ožji del ne bo oddanih predlogov, oziroma ti ne bodo finančno izvedljivi, se sredstva ne razporedijo na druga območja. Prispele predloge bo z vidika popolnosti in izvedljivosti posameznega predloga najprej pregledala občinska uprava ter preverila ustreznost finančne ocene. Projektni predlogi, ki ne bodo ustrezali merilom za upravičenost projektnih predlogov, bodo izločeni iz nadaljnje obravnave, spremenjeni tako, da bo projektni predlog ohranil svoje bistvo in se tako lahko uvrstil na seznam za glasovanje oziroma združeni v enega, v primeru enakih ali podobnih predlogov. Projektne predloge bo izvajala Občine Ravne na Koroškem, skladno z Zakonom o javnem naročanju (ZJN-3) in ostalo področno zakonodajo. Financirana bo izvedba tistih projektov, ki bodo ustrezali vsebinskim in finančnim merilom za upravičenost izvedbe.

V točki 7 je bila na dnevnem redu sprememba sedeža Ljudske univerze Ravne in s tem Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Ljudske univerze Ravne na Koroškem, s katero je Občinski svet Občine Ravne na Koroškem soglašal. Ljudska univerza Ravne na Koroškem se je preselila v prostore na Čečovju 12a, kjer je bil prej sedež uprave Vrtca Ravne. S selitvijo se je rešila prostorska stiska javnega zavoda ter zadostitev standardom in normativom izobraževanja in lažje izvajanje izobraževanj.

Svetnice in svetniki OS Ravne na Koroškem so v 8. in 9. točki soglasno sprejeli dokument identifikacije investicijskega projekta in investicijski program »LC 350131 Ravne-Zadnji dinar-Strojna« ter pooblastili župana za potrditev morebitnih kasnejših popravkov v tekstu dokumenta. Z dokumentom, ki v proračunu Občine Ravne na Koroškem terja zagotovitev dodatnih sredstev (v letu 2023 113.089,20 EUR, v letu 2024 pa 179.722,59 EUR), se uredi struge v območju predvidenega posega, sanirajo most in nadomestni mostovi do kmetijskih zemljišč, predvidena je tudi sanacija vozišča za zagotovitev prevoznosti in poplavne varnosti, struge Zelenbreškega potoka z zagotovitvijo ustrezne prevodnosti in stabilizacijo vozišča. Celotna vrednost investicije z DDV je 1.182.178,12 EUR. Izdelana je PZI dokumentacija sanacije, pričakuje se uvrstitev sanacije v Program odprave posledic po neurjih za leto 2023 in s tem sofinanciranje GOI del s strani države.

V toči 10 dnevnega reda 6. redne seje OS Ravne na Koroškem je bila sprejeta Novelacija investicijskega programa in Načrt razvojnega programa »Dograditev kanalizacije v aglomeraciji Kotlje 2019«, županu pa izdano pooblastilo za potrditev morebitnih kasnejših popravkov v tekstu dokumenta. V proračunu Občine Ravne na Koroškem bo v letu 2023 potrebno zagotoviti 420.584,89 EUR, v letu 2024 pa 444.797,55 EUR. Predmet projekta so območja naselja Kotlje, kjer še ni urejene kanalizacije, ali pa obstoječa mešana kanalizacija pa ne dopušča dodatnih priključitev. Za navedena območja je potrebno v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo ustrezno urediti odvod komunalnih in padavinskih odpadnih voda. Gre za izgradnjo ustrezne infrastrukture za odvajanje odpadnih voda v naselju Kotlje med območjem Rimskega vrelca in stanovanjskimi bloki ter v zaselkih Breznik in Toni; izgradnjo novih padavinskih kanalov za razbremenitev obstoječega mešanega kanala, priključitev novih uporabnikov, izgradnja novih komunalnih kanalov in črpališča ter priključitev novih uporabnikov.

Občinski svet je potrdil Dokumenta o identifikaciji investicijskega projekta »Kulturni center Ravne« in Načrt razvojnih programov za projekt »Kulturni center Ravne«, ki predvideva sanacijo ostrešja in strehe na starem delu Kulturnega centra, v velikosti 690 m2. Celotna vrednost investicije je 187.780 EUR z DDV, dokument je podlaga za prijavo na razpis.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je v točki 12 potrdil nove cene uporabe pokopaliških objektov, grobnin, storitev grobarjev in pogrebnega moštva ter predračunsko ceno 24-urne dežurne pogrebne službe na območju občine Ravne na Koroškem, ki se bodo korigirale v dveh delih.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je sprejel Strategijo razvoja in trženja turizma v občini Ravne na Koroškem 2023-2030. Dokument se navezuje na vsebine glede prihodnjih strateških usmeritev in potencialnih nadaljnjih investicij Občine Ravne na Koroškem. Povzetek iz dokumenta: Občina Ravne na Koroškem turizem prepoznava kot eno izmed perspektivnih gospodarskih panog občine in širše regije Koroška. Tako je skupaj z delovno skupino za razvoj strategije pristopila k oblikovanju strateškega dokumenta, ki je z akcijskim načrtom ukrepov za prihodnje obdobje do leta 2030 temeljna podlaga za načrtovanje in razvoj turizma v občini. V prvi fazi procesa je bila izvedena poglobljena analiza obstoječega stanja turizma, temeljnih izzivov in priložnosti. Strateški del dokumenta opredeljuje vizijo in poslanstvo prihodnjega turističnega razvoja v občini Ravne na Koroškem ter podaja tržno pozicioniranje destinacije vključno z opredelitvijo nosilnih turističnih produktov in prihodnjih ciljnih segmentov. Prav tako vključuje opredelitev petih strateških razvojnih prioritet, ki so podprte s krovnimi strateškimi cilji in ukrepi. V poglavju III je predstavljen podroben akcijski načrt ukrepov in aktivnosti, ki za vsakega izmed petih strateških razvojnih stebrov razčlenjuje nabor konkretnih ukrepov. Tako predstavlja realno podlago za dosego zastavljenih strateških ciljev. Strateški dokument je zelo pomemben, saj s potrditvijo le-tega pridobimo ključne strateške usmeritve za razvoj, trženje in promocijo turizma. Z izdelanim dokumentom prav tako pridobimo podlage za prijave na javne razpise in s tem možnost (so)financiranja prepotrebnih vlaganj v gospodarsko panogo turizem.

Foto: koroska.si

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem se je v točki 14 seznanil s problematiko ločevanja odpadkov na območju občine Ravne na Koroškem. Iz družbe Kocerod so sporočili, da za izračun prostornine in števila potrebnih zabojnikov enako metodo uporabljajo v vseh občinah, družba Kocerod mora za odlaganje odpadkov zagotoviti prostornino 30 litrov na osebo na teden. Glede na seznam zabojnikov število zabojnikov ustreza predpisani prostornini, glede na število prijavljenih v večstanovanjskih objektih. Ne izključujejo možnosti, da seznam prijavljenih ni ažuren kot to zahteva odlok (zgolj tako bi prostornina posod lahko bila premala, glede na realno stanje stanujočih v večstanovanjskih objektih). Frekvenca odvozov je prav tako prilagojena številu in prostornini posod. Posode praznijo na 14 dni, kar pomeni izmenično pobiranje MKO in KE (komunalna embalaža) vsakih 7 dni.

Kot je še dodatno pojasnil stališča direktor Koceroda d. o. o. Ivan Plevnik so  nepravilno odlaganje in neprimerne lokacije zabojnikov pogosto vzrok za pomankanje prostornine, saj karton, papir in steklo hitro zapolnijo prostornino posode, zato velja ponovni poziv k odgovornemu in vestnemu ravnanju z odpadki! G. Plevnik je še omenil pilotni projekt spremenjenega sistema zbiranja podatkov (z večjimi zabojniki in večjo oddaljenostjo od trenutnih lokacij) ter v kratkoročnih rešitvah naštel osveščanje in izobraževanje občank in občanov, ter strožji in pogostejši nadzor nad odloženimi odpadki.

V skladu z Zakonom o vrtcih in Pravilnikom o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje vrsto in število oddelkov ter število otrok v oddelku določi vrtec v soglasju z ustanoviteljico vrtca. V šolskem letu 2023/2024 je oblikovanih 24 oddelkov, od tega dvanajst oddelkov v enoti Solzice, osem oddelkov v enoti Ajda in štirje oddelki v enoti Levi Devžej. Skupno število vpisanih otrok je 429 (5 otrok več kot v šolskem letu 2022/2023). Za šolsko leto 2023/24 nimamo čakalne liste, kar pomeni, da so mesto v vrtcu dobili vsi otroci, ki so se vpisali v rednem vpisu in bodo s 1.9.2023 imeli pogoj za vpis.

Oddelki so oblikovani sledeče:

9 oddelkov I. starostne skupine (od enega do treh let starosti), 12 oddelkov II. starostnega obdobja (od tretjega do šestega leta starosti) in 3 kombinirani oddelki (I. in II. starostno obdobje).

V primerjavi z lanskim šolskim letom je na podlagi števila vključenih otrok oblikovan 1 oddelek več. Iz predloga sistemizacije za šolsko leto 2023/24 je razvidno, da so predvidene dodatne zaposlitve, in sicer  1,2 delavca – od tega 0,5 čistilke, 0,5 pomočnika vzgojitelja in 0,20 svetovalnega delavca. 

Občinski svet občine Ravne na Koroškem je podal soglasje k vrsti in številu oddelkov ter številu vključenih otrok v posameznem oddelku v Vrtcu Ravne za šolsko leto 2023/2024, potrdil, da število otrok prvega in drugega starostnega obdobja lahko za največ 2 otroka presega število otrok v oddelku, ter sprejel sklep o odpiralnem in zapiralnem času vrtca v Enotah Solzice in Levi Devžej, od 5.30 do 16. ure, v Enoti Ajda pa od 5.30 do 17. ure ter soglaša s sistemizacijo delovnih mest v Vrtcu Ravne za šolsko leto 2023/2024.

Na vprašanje svetnika o izraženem interesu za popoldansko varstvo je ravnateljica Vrtca Ravne Mateja Hovnik pojasnila, da je bilo ob vpisu zgolj 7 interesentov za popoldansko varstvo (od tega le 2 iz občine Ravne na Koroškem, ostali iz Prevalj, Slovenj Gradca in Dravograda), za izmensko varstvo pa se je izreklo 11 staršev otrok, ki vrtec že obiskujejo.

Vir: ravne.si

Dogodki

6. redna seja Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem je potekala v sredo, 7. junija 2023, v veliki sejni sobi Občine Ravne na Koroškem, s pričetkom ob 15. uri. Vodil jo je župan dr. Tomaž Rožen.