Postovka na varnem, osumljencu grozijo do tri leta zapora

FOTO: PU Kranj

V decembru 2018 so na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije prejeli anonimno prijavo o neprimernem in zelo verjetno tudi nezakonitem zadrževanju ujede v ujetništvu na območju Gorenjske. Na podlagi fotografij, ki so bile priložene prijavi, so podali pisno prijavo nezakonitega zadrževanja ujede v ujetništvu na PU Kranj.

V petek, 11.1.2019, je pri osumljencu stekla policijska akcija, v kateri so preiskali okoliščine prestopka. Policisti PU Kranj so samico postovke zasegli ter jo nato predali v veterinarsko oskrbo v zavetišče za prosto živeče živali na Muto, ki je tudi edino takšno na področju celotne Slovenije. Tamkajšnji veterinar dr. Zlatko Golob je ptico pregledal ter ocenil, da je ptica v dokaj dobri kondiciji, vendar bo potrebna vsaj trimesečne veterinarske oskrbe.

Kot so sporočili s PU Kranj, »gre v dejanju posameznika za kaznivo dejanje Nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami po 344. členu Kazenskega zakonika, ki kot nezakonito opredeljuje posedovanje, odvzem, poškodovanje, usmrtitev, izvoz, uvoz ali trgovanje z zaščitenimi divjimi živalskimi ali rastlinskimi vrstami, zaščitenimi živalmi ali rastlinami ali njihovimi deli ali iz njih izdelanimi izdelki. Za dejanje se storilec kaznuje z zaporom do treh let, za kar bo tudi kazensko ovaden.«

Kriminalisti so s prvimi ugotovitvami seznanili tudi Inšpektorat za okolje in prostor. “Samica postovke je tudi na Rdečem seznamu ptičev gnezdilcev. Gre za žival, za katero obstaja nevarnost, da bo zaradi sprememb v življenjskem prostoru postala ogrožena,” je še pojasnil Kos.

Na PU Kranj dodajajo, da jih lahko posamezniki in društva v primeru zaznav nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi obvestijo in jim posredujejo konkretne podatke. “Policisti bodo podatke preverili in nato ukrepali na podlagi zakonskih določil in stroke,” so povedali.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.