Search
Close this search box.

Postovka na varnem, osumljencu grozijo do tri leta zapora

V decembru 2018 so na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije prejeli anonimno prijavo o neprimernem in zelo verjetno tudi nezakonitem zadrževanju ujede v ujetništvu na območju Gorenjske. Na podlagi fotografij, ki so bile priložene prijavi, so podali pisno prijavo nezakonitega zadrževanja ujede v ujetništvu na PU Kranj.

V petek, 11.1.2019, je pri osumljencu stekla policijska akcija, v kateri so preiskali okoliščine prestopka. Policisti PU Kranj so samico postovke zasegli ter jo nato predali v veterinarsko oskrbo v zavetišče za prosto živeče živali na Muto, ki je tudi edino takšno na področju celotne Slovenije. Tamkajšnji veterinar dr. Zlatko Golob je ptico pregledal ter ocenil, da je ptica v dokaj dobri kondiciji, vendar bo potrebna vsaj trimesečne veterinarske oskrbe.

Kot so sporočili s PU Kranj, »gre v dejanju posameznika za kaznivo dejanje Nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami po 344. členu Kazenskega zakonika, ki kot nezakonito opredeljuje posedovanje, odvzem, poškodovanje, usmrtitev, izvoz, uvoz ali trgovanje z zaščitenimi divjimi živalskimi ali rastlinskimi vrstami, zaščitenimi živalmi ali rastlinami ali njihovimi deli ali iz njih izdelanimi izdelki. Za dejanje se storilec kaznuje z zaporom do treh let, za kar bo tudi kazensko ovaden.«

Kriminalisti so s prvimi ugotovitvami seznanili tudi Inšpektorat za okolje in prostor. “Samica postovke je tudi na Rdečem seznamu ptičev gnezdilcev. Gre za žival, za katero obstaja nevarnost, da bo zaradi sprememb v življenjskem prostoru postala ogrožena,” je še pojasnil Kos.

Na PU Kranj dodajajo, da jih lahko posamezniki in društva v primeru zaznav nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi obvestijo in jim posredujejo konkretne podatke. “Policisti bodo podatke preverili in nato ukrepali na podlagi zakonskih določil in stroke,” so povedali.