Search
Close this search box.

Postavitev sončnih elektrarn bo obvezna, je danes sklenila vlada

Na strehe, večje od 1000 kvadratnih metrov, bo po novem postavitev sončne elektrarne obvezna, je danes po seji vlade sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon.

Vlada je na današnji redni seji med drugim sprejela tudi uredbo, ki ureja področje obvezne postavitve sončnih elektrarn.

Uredba tako po pojasnilih ministrstva za naravne vire in prostor določa podrobnejša pravila za postavitev fotonapetostnih naprav pri novogradnjah in rekonstrukcijah objektov ter izjeme od njihove obvezne postavitve, podrobnejša pravila za umeščanje fotonapetostnih naprav na predpisana prednostna območja in podrobnejša pravila za umeščanje fotonapetostnih naprav ter sprejemnikov sončne energije na druga območja in objekte.

Kot je po seji vlade povedal podpredsednik vlade, pristojen za komuniciranje, Matej Arčon, uredba med drugim za novogradnje, ki imajo strehe ali nadstreške s tlorisno površino večjo od 1000 kvadratnih metrov, predvideva obvezno postavitev sončnih elektrarn. Gre predvsem za poslovne objekte, je dodal. Bo pa ta obveznost veljala le za tiste objekte, ki bodo imeli možnost priključitve fotovoltaične naprave na omrežje in ustrezno lego, ko gre za osončenje.

Umeščanje fotonapetostnih naprav je dopustno tudi na nepozidanih stavbnih zemljiščih, ki so namenjena poslovnim dejavnostim, vse dokler se ne izvede gradnja objektov na njih.

Danes sprejeta podrobnejša pravila se bodo uporabljala neposredno pri dovoljevanju in izvajanju posegov v prostor.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so ob tem spomnili, da je obveznost umeščanja fotonapetostnih naprav na strehe novozgrajenih objektov s tlorisno površino strehe najmanj 1000 kvadratnih metrov ter nad parkirna mesta na novih utrjenih parkiriščih z najmanj 1000 kvadratnih metrov tlorisne površine določil že zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, ki ga je DZ sprejel julija lani.

Danes sprejeta uredba določa podrobnejše prostorske izvedbene pogoje za umestitev fotonapetostnih naprav na te površine, so pojasnili.

In sicer je z uredbo določeno, da se fotonapetostne naprave umeščajo tako, da njihova orientacija in naklon omogočata čim večji izkoristek energije. Na streho se nameščajo enovito ob upoštevanju oblikovne podobe celotnega objekta, je zapisano. Hkrati uredba določa izjeme od obvezne postavitve, to je v primeru neprimerne namembnosti ali vrste objekta, neprimerne lege ali osončenosti objekta ter v primeru varovanja zelenih površin in kulturne dediščine.

Na ministrstvu so še spomnili, da je bilo v letu 2022 v sistem priključenih 12.698 sončnih elektrarn skupne moči 227,6 megavatov (MW), v letu 2023 pa 18.034 sončnih elektrarn skupne moči 411,8 MW.

Skupno je bilo 31. decembra 2023 v sistemu 49.092 sončnih elektrarn v skupni moči 1104,5 MW, ta številka pa vključuje individualne sončne samooskrbe elektrarne, skupnostne sončne samooskrbe elektrarne ter sončne elektrarne z merjeno električno energijo. V zadnjih dveh letih je bilo tako v omrežje priključenih dve tretjini vseh naprav za proizvodnjo energije iz sonca v državi.

V nacionalnem programu za porabo sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021- 2027 je za proizvodnjo električne energije iz sonca namenjenih 60 milijonov evrov. Sprejeta uredba bo po prepričanju ministrstva pripomogla k lažjemu koriščenju teh spodbud in povečanju obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Več o novostih bodo pristojni javnosti predvidoma povedali prihodnji teden.

Vir: STA in GOV.novice

Naroči se
Obvestilo o
guest

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mihi
mihi
28 dni nazaj

To je treba spraviti na sodišče, ne more vlada posegati v gospodarske in ostale subjekte in določati, da naj imajo elektrarno.

Dogodki

Na strehe, večje od 1000 kvadratnih metrov, bo po novem postavitev sončne elektrarne obvezna, je danes po seji vlade sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon.