Poslovanje koroških podjetij lani slabše kot v 2019

Gospodarske družbe s Koroške so v letu 2020 dosegle slabše poslovne rezultate kot v letu 2019. Skupaj so ustvarile 1,9 milijarde evrov prihodkov in 74,6 milijona evrov čistega dobička, kar je oboje manj kot leto prej. Se je pa z 20 milijonov evrov v letu 2019 na lanskih 46,2 milijona evrov povečala skupna čista izguba, kažejo prvi podatki Ajpesa.
office-1209640_1920

Podatki, ki so jih posredovali iz velenjske izpostave Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), so zbrani iz letnih poročil za leto 2020, ki jih je Ajpesu predložilo 1305 družb in 1732 samostojnih podjetnikov koroške regije.

Podatki za gospodarske družbe še kažejo, da so te lani število zaposlenih v primerjavi z letom prej zmanjšale za dobre tri odstotke na 12.879. Malenkost se je v primerjavi z letom 2019 zmanjšala neto dodana vrednost na zaposlenega, ki je lani znašala 40.660 evrov, za 2,7 odstotka pa se je v primerjavi z letom prej povišala mesečna bruto plača na zaposlenega, ki je lani znašala 1701 evro.

Tudi podatki za samostojne podjetnike kažejo na lansko poslabšanje poslovnih rezultatov v primerjavi z letom prej. Samostojni podjetniki so ustvarili za dobro desetino manj prihodkov kot leto prej, skupno lani 177 milijonov evrov.

Za slabo desetino se je znižal tudi skupni dobiček, ki je tako dosegel 14,5 milijona evrov. Se je pa povečala skupna izguba samostojnih podjetnikov, in sicer z 1,4 milijona evrov v letu 2019 na 2,4 milijona evrov v lanskem letu, ki ga je povsod zaznamovala epidemija covida-19.

Tudi pri koroških samostojnih podjetnikih, ki so lani skupno imeli 1614 zaposlenih, kar je 45 manj kot leto prej, se je lani v primerjavi z letom prej nekoliko znižala neto dodana vrednost na zaposlenega, nekoliko pa se je zvišala mesečna bruto plača na zaposlenega brez nosilcev dejavnosti. Ta je lani znašala 1248 evrov.

Ajpes bo več statističnih podatkov in podrobnejši pregled po posameznih dejavnostih in občinah koroške regije posredoval konec junija.

Medtem prihaja do sprememb na čelu GZS Koroške gospodarske zbornice, saj je upravni odbor zbornice nedavno za novo direktorico imenoval Katjo Pokeržnik. Ta na regijsko zbornico prihaja s podjetniškimi izkušnjami na področju mednarodnega poslovanja, marketinga, podjetništva in poslovnega svetovanja, štiriletno vodenje pa začenja v juniju. Dosedanja direktorica Aleksandra Gradišnik za ponovni mandat ni kandidirala.

Preberite še: Katja Pokeržnik je nova direktorica GZS Koroške gospodarske zbornice

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.