Search
Close this search box.

Poškodovani danes stopil v bran obtoženi poskusa uboja v Mežici

Obtožena poskusa uboja zunajzakonskega partnerja v Mežici septembra lani Mirjam Vasle je v zagovoru na sojenju, ki se je na slovenjgraškem sodišču začelo danes, povedala, da se dogajanja zaradi alkoholiziranosti točno ne spomni, ga pa obžaluje. Poškodovani Marko Ledinek, ki mu tožilstvo očita spreminjanje izpovedb, pa ji je danes stopil v bran.
Fotografija je simbolična

Obtožnica 47-letno Mirjam Vasle bremeni, da je 25. septembra 2021 zvečer v njenem stanovanju v Mežici z večjim nožem zabodla takrat 46-letnega zunajzakonskega partnerja. Z nožem mu je po navedbah tožilstva povzročila štiri centimetre veliko vbodno rano, se je pa nož zapičil v rebrno kost, kar je preprečilo še hujše posledice tega po navedbah tožilstva naklepnega kaznivega dejanja, ki pa ga obtožena ni dokončala.

Zaradi močne alkoholiziranosti je bila sposobnost obtožene Mirjam Vasle razumeti svoje dejanje in obvladovati svoja ravnanja bistveno zmanjšana, je med drugim še navedeno v obtožnici. Za očitano kaznivo dejanje obtoženi grozi od pet do 15 let zapora.

Obtožena Mirjam Vasle, ki je od dogodka v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti in ki na predobravnavnem naroku januarja letos krivde ni priznala, je danes v zagovoru povedala, da se dogajanja bolj malo spominja, saj je pred tem ta dan z družbo v bližnjem lokalu popila preveč alkohola.

Spomni se, da sta se z zunajzakonskim partnerjem, s katerim imata polnoletno hčerko, ki je v času dogajanja ni bilo doma, prepirala. Dejala je, da ne ve, kako se je lahko to zgodilo, da ji je zelo žal in da mu nikoli ni želela kaj slabega.

Da ga ni hotela ubiti, ampak zgolj prestrašiti, da je šlo za nesrečo in da se je vse zgodilo zaradi alkohola ter da ji oprosti, pa je danes dejal oškodovanec Marko Ledinek, ki pa mu je tožilka Branka Čas očitala spreminjanje izpovedb glede tega, na kakšen način je prišlo do vboda z nožem.

Ob podaji kazenske ovadbe je namreč navajal, da je obtožena z nožem zamahnila in ga zabodla, dva meseca kasneje pa je v dopisu tožilstvu umaknil vse obtožbe zoper njo in navedel, da je obtožena sedla na posteljo poleg njega z nožem v roki, on pa je na hitro vstal in se tako poškodoval. Kasneje v preiskavi in podobno tudi danes na pričanju pa je dejal, da je nož naslonila nanj, on pa je zraven potisnil oz. kot je dejal “co ruknil”. Po dogodku je odšel do sosede, ki je poklicala rešilca, na katerega je počakal pred hišo.

Danes je povedal še, da če bi proti njemu zamahnila z nožem, ki je sicer “domače izdelave”, saj ga je izdelal sam in ve, da je zelo oster, potem “danes ne bi stal tukaj”. Povedal je tudi, da sta se pred dogodkom prepirala, da jo je tudi “prijel”, kar jo je verjetno ujezilo. Menil je tudi, da obstaja možnost, da bi spet lahko živela skupaj. Podobno je povedala tudi obtožena, za katero je danes sodna izvedenka za psihiatrijo Silva Demšar dejala, da nima kakšne težke psihične bolezni, je pa bila v preteklosti odvisna od prepovedanih drog, a ozdravljena, v zadnjih letih pa je odvisna od alkohola.

Tudi v času dogodka je bila po navedbah izvedenke v stanju težke alkoholiziranosti, njena sposobnost razumeti svoja dejanja in imeti ravnanja v oblasti pa je bila bistveno zmanjšana. Izvedenka je zaradi odvisnosti od alkohola za obtoženo predlagala psihiatrično zdravljenje. Tudi obtožena je danes že predhodno povedala, da je pripravljena iti na zdravljenje.

Sojenje pred petčlanskim sodnim senatom se bo prihodnjič nadaljevalo med drugim z zaslišanjem še izvedenke sodne medicine Simone Šramek Zatler, ki se je za danes opravičila.

Dogodki

Obtožena poskusa uboja zunajzakonskega partnerja v Mežici septembra lani Mirjam Vasle je v zagovoru na sojenju, ki se je na slovenjgraškem sodišču začelo danes, povedala, da se dogajanja zaradi alkoholiziranosti točno ne spomni, ga pa obžaluje. Poškodovani Marko Ledinek, ki mu tožilstvo očita spreminjanje izpovedb, pa ji je danes stopil v bran.